Gigantische heroïnevangst in Afghanistan

In het oostelijk deel van Afghanistan heeft de politie in de provincie Nangarhar bijna 21 ton heroïne in beslag genomen. Verder werden bij de actie morfine en chemicaliën gepakt. De verantwoordelijk commandant, generaal Abdul Khalil Bakhtyar, sprak van een zeer grote vangst. Bij de actie, in het district Sherzad, vielen gewapende eenheden met steun van helikopters de opslagplaats binnen. Of er arrestaties zijn verricht is onbekend.

Er zijn ook zes laboratoria vernietigd waar van opium heroïne en morifine werd gemaakt. Er is ook ammoniumchloride gevonden, een stof die gebruikt wordt bij de bereiding van heroïne. 

Generaal Bakhtyar zei dat dit jaar al 210 invallen zijn uitgevoerd op heroïne-labs of opslagplaatsen en dat er meer dan 190 verdachten zijn opgepakt.

Afghaanse heroïne wordt vooral uitgevoerd naar Rusland, waar ongeveer 3 miljoen mensen verslaafd zijn aan deze drug, jaarlijks vallen er zo’n 30.000 doden onder de drugsverslaafden. Viktor Ivanov, het hoofd van de Russische drugsbestrijdingsdienst sprak tegen het Russisiche persbureau RIA Novosti van een zeer grote vangst: ’21 ton is zo ongeveer het jaarlijkse volume dat in Rusland wordt ingevoerd’, zei hij.