Uber-chauffeurs klussen illegaal bij (VIDEO)

Taxichauffeurs die voor Uber in Amsterdam rijden, vervoeren illegaal passagiers. Dat blijkt uit undercover beelden die het tv-programma Zembla maakte en vanavond te zien zijn. Het gaat om klanten die niet via de Uber-app besteld zijn, maar toch worden meegenomen. Daarmee overtreden Uber-chauffeurs de taxiverordening in de hoofdstad.

Uber is de grootste taxidienst van Amsterdam, het Amerikaanse bedrijf heeft ruim 2000 chauffeurs in de hoofdstad. Twee derde van alle Nederlandse Uber-chauffeurs is in Amsterdam actief. Volgens de regels mogen alleen chauffeurs van de 8 officiële taxicentrales (zoals TCA en TCS) klanten meenemen, die hen op straat aanhouden.

Uit opnames die Zembla vanavond (om 21:10u, NPO2) uitzendt, blijkt dat ook Uber-chauffeurs dit doen. Ze plegen dan een strafbaar feit, waarop een forse boete staat.

https://www.youtube.com/watch?v=VK_OlGBNwnc

Een toenemend aantal gebruikt een daklicht om aandacht van klanten te trekken. Vooral op uitgaansavonden. Het illegaal meenemen van passagiers is lucratief voor de Uber-chauffeurs omdat ze een hoger tarief kunnen vragen dan wanneer ze via de Uber-app rijden.

Heterdaad

‘We zien steeds meer van dit soort spooktaxi’s in de stad’, zegt Ruud Lagerwaard, directeur van taxicentrale TAT. ‘Het is oneerlijke concurrentie en er wordt nauwelijks op gehandhaafd door de Gemeente Amsterdam’. Volgens verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens, is handhaving moeilijk: ‘We moeten Uber-chauffeurs op heterdaad betrappen en dat is best lastig.’

Cocaine

Eerder deze week werd bekend dat sommige Amsterdamse taxichauffeurs samen werken met Albanese criminelen. Ze helpen bij het vervoeren van drugs, waarmee ze hun dalende inkomsten proberen te compenseren. Maar de risico’s zijn groot. Onlangs werd een Amsterdamse taxichauffeur veroordeeld tot 3,5 jaar cel, omdat hij 30 kilo coke vervoerde.