Uitbuiting vrouwen nu via seks-sites

Na het grote offensief van de gemeente Amsterdam om de Wallen “schoon” te maken is het tijd om de rommel op te ruimen. Het Parool – trouwe spreekbuis van de Amsterdamse autoriteiten – komt zaterdag met een goed-nieuws-bericht over één van de nare gevolgen van het Wallen-project. 

Door @Wim van de Pol

De kop is in de stijl van de voormalige communistische staatsmedia: ‘Politie, OM en sekssites werken samen tegen illegale prostitutie’. Met andere woorden, het is een rommeltje maar er wordt hard aan gewerkt.

Verdrongen

Door de campagne om de illegale prostitutie van de Wallen te verdrijven zijn daar en in de privéclubs vrijwel geen minderjarige prostituees meer te vinden. Seksbedrijven kijken wel uit. Dus is de prostitutie van minderjarigen en illegale en dus kwetsbare vrouwen en meisjes verdrongen van plaatsen waar er tenminste nog zicht op was naar een schemerwereld: privéwoningen, hotels, motels en het internet.

Hulpverleners

Dat betekent dat de opsporing van mensenhandelaars en het helpen van vrouwen en meisjes die in de problemen komen moeilijker is geworden. Hulpverleners komen er niet meer bij. Amsterdam heeft dat negatieve gevolg van haar eigen beleid inmiddels door. Exploitanten van prostitutie-sites gaan nu samenwerken met politie en Openbaar Ministerie. Maar helpt dat wel?

Advertenties

Sexjobs.nl heeft 30.000 nieuwe advertenties per maand, het grootste aanbod en dagelijks 60.000 bezoekers. Kinky.nl heeft 8000 advertenties met 130.000 bezoekers per dag. In dossiers over Amsterdamse mensenhandelzaken komen die sites steeds terug. Ook de 16-jarige Kimberley, die in een hotel in Valkenburg klanten afwerkte, stond op deze sites vermeld.

Balen

Om de illegale prostitutie tegen te gaan gaan het Openbaar Ministerie en de politie met de exploitanten van de sites (onder meer Midhold BV) overleggen. Die zeggen ook ’te balen’ van misstanden. Hoe de aanpak van misstanden effect zou kunnen hebben is de nog onbekende hamvraag. Sinds kort probeert Kinky.nl alleen vrouwen van boven de 21 jaar te laten adverteren. Bij twijfel moeten adverteerders een foto van hun legitimatiebewijs meesturen. Maar dat is natuurlijk kinderlijk eenvoudig te omzeilen.

Doekje

Natuurlijk is de aanpak van vrouwen- en mensenhandel noodzakelijk. Maar het is jammer dat Amsterdam na een te duur, falend en deels mislukt Wallen-project zo achter de feiten aanloopt en aanbieders van minderjarige meisjes en gewelddadige pooiers lucratieve kansen biedt. Een artikel in Het Parool over “overleg” met exploitanten van seks-sites. Het is niet eens een doekje voor het bloeden.

Zie ook:

Amsterdam heeft koper voor gemeentebordeel

Amsterdam wil zelfstandige prostituees

Klanten willen misstanden prostitutie melden

Prostituees streng gecontroleerd door pooiers