Uitgeleverde drugssmokkelaar krijgt 7 jaar

Een 47-jarige Brit Stuart M., die in februari door Nederland is uitgeleverd, heeft in Newcastle zeven jaar celstraf gekregen voor drugssmokkel. Volgens de Britse National Crime Agency was hij de belangrijkste man in Nederland. De organisatie waar hij deel van uitmaakte smokkelde voor zeker tien miljoen euro vloeibare amfetamine naar Groot-Brittannië.

De Britse douane onderschepte in oktober 2012 60 liter vloeibare amfetamine in een vrachtwagen bij de Franse grens. In februari 2013 werd nog eens 25 liter onderschept op een parkeerplaats in Sunderland. De twee ladingen bij elkaar zouden een straatwaarde van 10 miljoen euro hebben.

Telefoons leiden naar M.

Vijf andere leden van de organisatie werden in 2013 al veroordeeld voor tussen de 3,5 en 11 jaar. M. was jarenlang uit beeld. Rechercheurs wisten hem uiteindelijk op te sporen toen informatie op de mobiele telefoons van de andere leden in de richting van Amsterdam wezen. Eén van de telefoons was gebruiktin Amsterdam, in de buurt van een juwelier waar M. zijn horloge had laten repareren.

M. wordt gezien als de belangrijkste man in de organisatie in Nederland. De groep onderhield meerdere contacten in Nederland en België. Daarbij werden in totaal 13 verschillende prepaid telefoons gebruikt.