Coke-verdachte Peru-NL aangehouden

In Colombia is een man aangehouden die er door de Nederlandse en Peruaanse autoriteiten van wordt verdacht grootschalige cocaïnetransporten tussen Peru en Nederland te hebben opgezet. Het gaat om Carlos Humberto Suárez Restrepo (28). Hij is zondag aangehouden in Cali. Zowel Nederland als Peru hebben om zijn uitlevering gevraagd maar hij zal waarschijnlijk naar Peru worden overgebracht. 

De man wordt sinds 2010 gezocht. Hij zou Peruaanse cocaïne vanuit Argentinië naar Nederland en Mexico hebben laten vervoeren. De hoofdverdachte van die groepering is op 15 januari 2011 aangehouden in Colombia: Antonio José Vallejo Sánchez. Ook hij werd door Nederland en Peru gezocht. Vallejo Sanchez zit in voorarrest in Lima.

Suárez Restrepo, die ook bekend staat als ‘Luis Osorio’ of ‘Julián’ zat ondergedoken in de stad Pereira. 

Peru is de grootste producent van cocaïne in de wereld. Steeds meer Peruaanse cocaïne gaat eerst zuidelijk naar Brazilië, Uruguay of Argentinië om vandaar in containers naar Europa of Noord-Amerika te worden vervoerd. Een andere belangrijke stroom cocaïne uit Peru gaat via de Ecuadoriaanse havenstad Guayaquil naar Europa of Azië.