Uitslag Misdaad Quiz 2015

Ruim 500 lezers deden mee aan de Misdaad Quiz 2015 en daarvan vulden er 316 een nickname in. Die kunnen hun persoonlijke uitslag opzoeken in de PDF na de break. De winnaar is ‘TTH’ die alle vragen goed had. De troostprijs gaat naar ‘Dion’, die ook alles goed had, maar de loting verloor.


We nemen contact met jullie op via email voor de prijzen.

De quiz was iets minder moeilijk dan vorig jaar, toen had slechts 1 deelnemer alle 25 vragen goed. Dit jaar hadden we meerdere deelnemers met een 100% score. Er waren ook een paar vragen die vrijwel iedereen wist. Zoals de man die de kaak van Holleeder brak en een straf kreeg in de Andes-zaak: 92% wist dat het om Dick Vrij ging. En de man die het leven liet in Hooge Zwaluwe, samen met Brian Dalfour: Muljaim Nadzak (91%).

Lastig

De moeilijkste vragen waren de advocaten die werden afgeluisterd in een Haarlems café: slechts 22% van de deelnemers wist dat het Cantarella en Lintjer zijn, die kennelijk nog aan hun naamsbekendheid moeten werken.

En gek genoeg wist ook slechts 22% wat voormalig hoofdofficier Vrakking over de Teeven-deal heeft gezegd. Vrakking vertelde de onderzoekscommissie dat Cees Helman met Teeven heeft gesproken in de EBI in Vught. Daar zou Helman informatie hebben verstrekt die van belang was voor opsporing in andere grote zaken. Met andere woorden: Teeven hoorde Helman zingen als een kanarie (bargoens voor verraden van andere criminelen).

Instinkers

De instinkers waren onder meer het aantal liquidaties waartoe Willem Holleeder opdracht zou hebben gegeven. De meeste deelnemers dachten dat het juiste antwoord ‘5’ was, want die telden vermoedelijk de moordopdrachten van Houtman, Van der Bijl, Endstra, Mieremet en Van Hout/Ter Haak bij elkaar op. Maar het Openbaar Ministerie heeft ook de mislukte liquidatie van Mieremet in 2002 op de Keizersgracht ten laste gelegd. Het juiste antwoord is dus ‘6’.

De meeste deelnemers hadden ook de vraag over de gestolen kunst uit het West-Fries museum fout. De Oekraiense criminelen dachten dat de kunst 50 miljoen euro waard was en eisten een ‘vindersloon‘ van 10%, dus 5 miljoen. Het is maar dat u het weet.

De juiste antwoorden

Vraag 1 Op een terras in Utrecht
Vraag 2 Najib Amhali
Vraag 3 Mariano Cantarella en Juliette Lintjer
Vraag 4 Dat Fred hoorde hoe goed Cees kan zingen
Vraag 5 Barcelona
Vraag 6 Vergismoord
Vraag 7 Twee jaar
Vraag 8 Muljaim Nadzak
Vraag 9 Op plaats 2
Vraag 10 Jaguar
Vraag 11 Vijf miljoen euro
Vraag 12 Brandstichting
Vraag 13 Puk
Vraag 14 Robert Mikelsons
Vraag 15 Astrid Holleeder
Vraag 16 Hero Brinkman
Vraag 17 Dick Vrij
Vraag 18 Zes opdrachten
Vraag 19 Limburg
Vraag 20 Marcel Haenen (NRC)

Persoonlijke Uitslag

De persoonlijke uitslag van alle deelnemers kun je hier downloaden. Bekijk hem met Adobe Acrobat Reader (niet met je browser). Flink inzoomen tot 1000% bevordert de leesbaarheid. Tot volgend jaar!