Uitslag Misdaad Quiz 2016

Tussen kerst en de jaarwisseling publiceerden we weer de traditionele quiz met 20 vragen over het misdaadjaar 2016. Er deden 379 lezers mee en daarvan dingt ruim de helft mee naar de hoofdprijs. De juiste antwoorden en de prijswinnaar na de break.

De quiz was moeilijk dit jaar. Slechts één deelnemer had alle vragen goed. Dat is ‘Benny’, we nemen contact met je op via email voor de prijs, het boekenpakket. De uitslag van alle individuele deelnemers is hier te downloaden.

Makkelijk

De makkelijkste vraag bleek te gaan over het moordwapen van Janet S., die tijdens een sex-date zakenman Ton Kuijf vermoordde. Maar liefst 81% van de deelnemers wist dat het om een bijl ging, waarmee ze hem te lijf ging.

Ook politiemol Amine A. vormde geen probleem voor de lezers. Ruim 76% wist dat hij informatie over wietkwekerijen doorspeelde aan criminelen. En 73% wist dat er op de ring van Antwerpen gratis cocaine kon worden gesnoven, na een wilde achtervolging.

Moeilijk

Heel wat lastiger was de vraag over de gestolen schilderijen van Vincent van Gogh. De dief, Octave Durham, zei in het tv-programma Pauw (fragment), dat hij deze doeken had uitgekozen omdat ‘ze dikke verf hadden. En dat is altijd duurder’. Een instinker voor de quiz-deelnemers, want slechts 18% had dit goed. De meeste mensen (36%) dachten ten onrechte dat ze uitgekozen waren omdat ze het dichtst bij het raam hingen.

Dat niet alleen de politie, maar ook onze lezers etnisch profileren, bleek uit de vraag over plofkrakers. We vroegen wie tot de Audi-bende behoorde en noemde de namen Kevin, Sadik, Aymad en Anouar.  De meeste lezers (32,9%) dachten dat Kevin niet in dit rijtje Marokannen thuis hoorde. Maar dat was fout. Aymad was de odd one out. Foei.

En dan Martin Kok (RIP). De lezers zagen door zijn rectificaties het bos niet meer. De meeste deelnemers (24%) dachten dat hij de tv-reportage over Zuyderbos, niet hoefde te rectificeren. Maar dat moest hij wel, zie deze pagina van Powned. Het juiste antwoord was het artikel over ‘Leipe Mustafa’, die bestaat namelijk niet.

Antwoorden

Hier nog even alle juiste antwoorden op een rij:

1. Bijl
2. Velox
3. Janus van W.
4. Het doorspelen van informatie over wietkwekerijen aan criminelen
5. Twintig jaar
6. Lange
7. Willem Holleeder de rechtbank met een granaatwerper had laten beschieten
8. Samuel A.
9. Olaf Hamers
10. Willem-Alexander
11. Arianne Grootendorst
12. Bedrijfsleider van sexclub Satyricon
13. Aymad A.
14. In de cel
15. Kikkenstein
16. Over ‘Leipe Mustafa’, die volgens hem een kopstuk van de Mocro Maffia is.
17. ‘Filmpje onthoofde man duikt op’.
18. Omdat er dikke verf was gebruikt en die zijn altijd duurder
19. Ring van Antwerpen
20. Een naaktfoto van de case-manager

Moord of Zelfmoord

En dan het raadsel van de tekening. Was het moord of zelfmoord? De meeste deelnemers hadden hem door. Dit gaat over linkshandigheid vs. rechtshandigheid. Uit de positie van de pen, asbak en cola kan worden geconcludeerd dat het slachtoffer linkshandig was. Het is dan onlogisch dat zij zichzelf met een pistool in haar rechterhand van het leven zou hebben beroofd.

Een andere aanwijzing dat het hier om een geënsceneerde moord gaat, is de sigaret in haar hand. Normaal gesproken zou door de impact van het schot en de val, de sigaret uit haar hand zijn gevallen.

En tenslotte het bloedspattenpatroon: dit duidt erop dat ze vlakbij de wand stond toen ze werd geraakt, want het is een compacte vlek. Waarom is de kruk dan omgevallen? Als ze op de kruk zou hebben gezeten tijdens het schot, zou er een veel grotere verspreiding zijn geweest van de bloedvlekken. De kruk is dus waarschijnlijk na de moord neergelegd.

Dank aan alle deelnemers en tot volgend jaar !