Gijsbert R. blijft op vrije voeten

Gijsbert R. uit het Limburgse Haelen hoeft niet terug de cel in. De rechtbank in Roermond heeft hem dinsdag veroordeeld tot de negen maanden celstraf die hij al in voorarrest heeft uitgezeten. R. gooide op donderdag 21 juni 2012 met molotovcocktails naar de politie om zijn tuinhek te beschermen die zou worden weggehaald door de gemeente. R. zei dat hij al jaren werd geterroriseerd door zijn buren van het woonwagenkamp. Video van de confrontatie na de break.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een gevangenisstraf van acht jaar voor poging tot moord, bedreiging en zware mishandeling. R. zat bijna negen maanden in voorarrest, maar kwam twee weken geleden op vrije voeten.

Gijsbert zou al jaren in een strijd liggen met zijn buren. Daarom had hij een hek rond zijn woning geplaatst om zich te beschermen. Dat hek moest van de gemeente weggehaald worden omdat het illegaal geplaatst was.

Toen mensen van de gemeente en de politie in juni 2012 het hek kwamen verwijderen, ging Gijsbert R. zich verdedigen. Een bizarre confrontatie met de politie was het gevolg. R. gooide onder meer met molotovcocktails naar de politie en droeg een mes en een kruisboog bij zich.

De advocaat van R. deed eerder een beroep op noodweerexces en/of psychische overmacht van haar cliënt. 

Hieronder beelden van de confrontatie in Haelen op 21 juni 2012. Vanaf min. 4.00 begint de escalatie ongeveer. 

{youtube}jtu82d0OZqE{/youtube}