Uitspraak in rechtszaak drugslab: ‘Berghem is aan chemieramp ontsnapt’

Op woensdag 1 mei doet de rechtbank in Den Bosch uitspraak tegen een Berghems echtpaar en een Helmonder die tot 4,5 cel tegen zich hoorden eisen vanwege een drugslab achter de woning van het stel. Volgens het OM zou Berghem bij de brand zijn ontsnapt aan een chemieramp. ‘Zware chemische luchtverontreiniging maakten het de hulp- en opsporingsdiensten moeilijk zo niet onmogelijk om hun werk te doen’, zo stelde de aanklager anderhalve week geleden.

Coma

De brandweer werd op 24 mei 2018 door de 38-jarige Berghemnaar gewaarschuwd over een brand in zijn loods aan de Koolzaadweg in Berghem. De man vertelde meteen dat het om een drugslab ging. Hij had zelf geprobeerd om de brand te blussen, maar belandde in coma door het inademen van giftige dampen.

Crystal meth/speed

In de loods werd een (meth)amfetaminelab aangetroffen. Naast diverse chemicaliën werd ook hardware voor de productie van synthetische drugs gevonden. Ook werd een flinke hoeveelheid (meth)amfetaminepasta gevonden. In de woning van het echtpaar werden daarnaast o.a. een stroomstootwapen, pepperspray en 17 xtc-pillen aangetroffen.

“Onder druk gezet”

Na de ziekenhuisopname werd de eigenaar opgepakt. Hij was naar eigen zeggen door zware criminelen onder druk gezet om een deel van zijn loods te verhuren. ‘Als je een negen millimeter onder je neus krijgt dan werk je vanzelf mee,’ verklaarde hij anderhalve week geleden voor de rechtbank volgens Brabants Dagblad. Wie de mannen waren die hem intimideerden, vertelde hij niet. ‘Dan teken ik m’n doodvonnis.’ Het OM gelooft niets van die verklaring.

Woonwijk

‘Berghem is aan een chemieramp ontsnapt, zo opende de officier van justitie vorige week haar requisitoir tegen de drie verdachten die terechtstonden. ‘De plek waar de brand ontstond was op een meter afstand van een vat met daarin 800 liter aceton, een uiterst brandbare vloeistof. Had het vuur dat vat bereikt, dan was de brand meer te controleren geweest en was de loods met daarin 5.000 liter aan chemicaliën ontploft. En dat midden in een woonwijk.’

4,5 jaar cel

Het OM eiste voor het opzetten en in bedrijf houden van het drugslab een celstraf van vier jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk voor de man (38) en twee jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk voor de vrouw (36). Een 46-jarige Helmonder hoorde 4,5 jaar cel tegen zich eisen. Hij zou de initiator van het drugslab zijn. Een vierde verdachte, een man uit Boekel, wordt vooralsnog niet vervolgd. Op dat op een later tijdstip wel gaat gebeuren, is nog onduidelijk.