12 jaar en tbs voor doodslag Jesse Dingemans (update video)

Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag Julien C. (26) veroordeeld tot twaalf jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging voor doodslag op de 8-jarige Jesse Dingemans, in 2006. De doodslag vond plaats op een school in Hoogerheide waar Jesse op school zat. Er was twintig jaar cel en tbs geëist. De uitspraak is bijzonder omdat het hof toch tbs oplegt ondanks het feit dat gedragsdeskundigen geen stoornis bij de verdachte hebben kunnen vaststellen. C. weigerde destijds mee te werken aan onderzoek.

Hef hof oordeelt op basis van een oude rapportage en aanwijzingen uit het dossier dat de man toch aan een geestelijke stoornis moet hebben geleden en destijds verminderd toerekeningsvatbaar was.

Het kind is door C. de hals doorgesneden in een klaslokaal. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk en dus is er onvoldoende bewijs voor moord, vindt het gerechtshof. 

De strafzaak tegen Julien C. sleepte zich lang voort. 

C. kreeg een levenslange gevangenisstraf maar de Hoge Raad bepaalde dat het gerechtshof in Arnhem de moord opnieuw moet behandelen. C. voerde tijdens de zittingen in eerste en tweede aanleg zijn eigen verweer en daarmee had het gerechtshof van Den Bosch onvoldoende rekening gehouden.

Zie meer over Julien C.:

Moordenaar Jesse D. nog niet afgestraft

Zie hier een reconstructie.

{youtube}o5nzcW9LJkg{/youtube}