18 jaar voor moord Henk Peters

Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep de 42-jarige Frans J. tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth. Dat was conform de eis van het Openbaar Ministerie.  De zwakbegaafde Peters is verdwenen in 2009, zijn lichaam is nooit gevonden. Frans J. is eerder vrijgesproken in de zaak. 

 

De geboren Arnhemmer Frans J. zit momenteel een celstraf uit van 12 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk, voor onder meer oplichting en inbraak. Hij en zijn advocaat waren vrijdag niet aanwezig tijdens de uitspraak van het hof.

Het gerechtshof acht bewezen dat J. Henk Peters met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht en het lichaam van het slachtoffer heeft weggewerkt. Hij zou dat gedaan hebben om ‘geldelijk gewin’. J. was uit op de auto van het slachtoffer, aldus het hof.

Op internet zocht J. in een zoekmachine naar termen als ‘onderhoud Walther PPK’ en ‘kogel door hoofd’. J. was in het bezit van een wapen. Hij zou ook een bestandje op zijn computer hebben aangemaakt met de naam ‘vermissing volwassene’.   

Het wordt J. zwaar aangerekend dat hij zich steeds op z’n zwijgrecht heeft beroepen. Pas na confronterende beelden van bewakingscamera’s gaf hij toe dat er contact is geweest tussen hem en het slachtoffer. Die beelden waren gemaakt door een camera in een parkeergarage. Hij heeft in eerste instantie dus gelogen.

Verder rekent het hof hem zwaar aan dat hij de schuld heeft proberen af te schuiven op een ander en dat hij de politie op een dwaalspoor wilde zetten. Dat deed hij onder meer door telefoontjes te plegen met de politie met de mededeling dat Henk Peters nog in leven zou zijn.

Het hof vindt het vooral erg dat J. de familie van Peters al jaren in het ongewisse houdt. Zij hebben geen afscheid kunnen nemen van het slachtoffer. De inmiddels overleden moeder van Henk Peters heeft nooit geweten wat er met haar zoon is gebeurd. En misschien wel het meest ‘schrijnende’ volgens het hof is dat J. blijft zwijgen en het lichaam van Peters dus nooit gevonden is, waardoor het geen waardige rustplaats heeft.

Alles over de zaak Henk Peters. Hier het arrest.