Uitstel hoger beroep schietpartij luchthaven Hato

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Curaçao heeft afgelopen donderdag besloten de zaak die de naam “Hato-shooting” heeft gekregen, uit te stellen tot 7 april. Dit op verzoek van de verdediging die meer tijd nodig heeft om zich nader voor te bereiden.

Door onze correspondent

Zoals bekend gaat de zaak over de schietpartij van 15 juli 2014 op Aeropuerto Hato, de luchthaven van Curaçao. Rond kwart over acht die avond kwamen passagiers van de vlucht van Air Berlin de uitgang uit. Zoals gebruikelijk voor een vlucht vanuit Europa, stonden veel afhalers de passagiers op te wachten. Dat doen ze buiten, er is in de luchthaven geen accommodatie voor afhalers.

Automatische wapens

Toen een van de passagiers, Erwin “Djais” Juliana naar buiten kwam werd er met automatische wapens het vuur op hem geopend, waardoor zowel Juliana als diens meereizende neef Shentley “Champi” Arnhem dodelijk werden getroffen en zeven personen ernstig gewond raakten.

Later bleek het te gaan om in totaal vijf daders, waarvan twee de schutters waren: Judrin Martis en Adrian Martha. Ook een 28-jarige politie agent, Xavier de Windt, was bij de liquidatie betrokken. Hij heeft aan de daders de vluchtgegevens doorgespeeld, waarvoor hij 35.000 Antilliaanse guldens heeft ontvangen.

Hij is op 26 juni 2015 wegens medeplichtigheid aan de dubbele moord veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, twee jaar meer dan de eis van het OM.

Eerste aanleg

Op 18 juni 2015 deed het Curaçaose Gerecht in eerste aanleg (de rechtbank) uitspraak in de Hato-zaak.Het achtte bewezen dat de vijf mannen hebben samengewerkt om tegen betaling Erwin “Djais” Juliana op de luchthaven Hato te liquideren. Ook hebben ze met hun automatische wapens op de achtervolgende politie geschoten.

Hoger beroep

De twee schutters werden wegens dubbele moord en pogingen tot moord en doodslag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Eén van de mededader werd veroordeeld tot twintig jaar, de andere twee kregen strafvermindering: veertien jaar en twaalf jaar omdat ze de politie na hun arrestatie hebben geholpen de zaak op te lossen. De schutters hebben geen verantwoording afgelegd en geen spijt of berouw getoond, iets wat de rechtbank mee heeft gewogen in het oordeel.

Tegen hun vonnis zijn Judrin ‘MOB’ Martis, Adriaan ‘Poison’ Martha en Raily Bart in beroep gegaan. Dit dient voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie waarin de voormalige Nederlandse Antillen samenwerken.

NLS contra Buena Vista City

De beide geliquideerde mannen zouden behoord hebben tot de criminele organisatie “Buena Vista City”; Juliana zou daarvan één van de kopstukken zijn geweest. De liquidatie zou in opdracht zijn geweest van de leiding van de rivaliserende criminele organisatie No Limit Soldiers uit de wijk Koraal Specht. Curtley Basilia – een vermeend lid van No Limit Soldiers –  zou de politieagent De Windt hebben benaderd om de vluchtgegevens te leveren. Dit tegen betaling van 35.000 Antilliaanse guldens.

Toeristen

Basilia gaf de verkregen informatie door aan schutter Judrin Martis, die zo te weten kreeg wanneer Jais Juliana en Shantley Arnhem op Curaçao zouden aankomen. Een liquidatie, onderdeel van een bendeoorlog, uitgevochten letterlijk te midden van toeristen, burgers die dachten te gaan genieten van het paradijselijke Curaçao maar collateral damage werden.

Diversificatie

De Hato-shooting was niet het eerste schietincident en zoals we daarna gezien hebben, ook niet de laatste. Volgens diverse goed geïnformeerde bronnen, leiden de No Limit Soldiers op Curaçao een druk bestaan en hebben ze hun zakelijke belangen gespreid.

Zo zouden ze een goedlopende coke lijn met Nederland hebben, zouden ze coke leveren aan de straathandel op Curaçao maar ook een afdeling ‘huurmoord’ hebben die eveneens actief is in Nederland.

Ze worden wel in verband gebracht met de moord op Helmin Wiels, een politicus die bezig was de corruptie op Curaçao aan te pakken.

Zie ook:

Shurandy Q. ook in hoger beroep vrijgesproken