Uneputty stond op dodenlijsten

Hell’s Angels-voorzitter Daniel Uneputty is meerdere keren door de Nationale Recherche gewaarschuwd dat hij voorkomt op een dodenlijst. Naar eigen zeggen werd hij maar liefst 7 keer bezocht door rechercheurs die hem op de hoogte brachten van de dreiging. Dat blijkt uit een documentaire van KRO Reporter, vrijdagavond. Kijk de uitzending na de break.

Uneputty nam de dreiging niet erg serieus, hij denkt dat de recherche andere bedoelingen had: “Het is allemaal op paniek te zaaien. Ze komen schichtig langs, in hun kraag gedoken, net als in een film. Ze hebben dan van betrouwbare bronnen vernomen dat ik geliquideerd wordt. Ze hopen dat ik in paniek raak en verhalen ga vertellen.”

In de documentaire van Dirk Bayens wordt een onthullende kijk achter de schermen geboden bij de Angels en Satudarah. Let vooral op de meestelijke, zwijgzame scene in de film, waarin het bestuur van Satudarah, zittend aan een lange tafel wordt geintroduceerd. En het toelatingsritueel met zwaardgevecht.

Het conflict tussen de motorclubs, dat afgelopen zomer tot spanningen leidde, blijkt te zijn ontstaan toen leden van Satudarah een feest bezochten in Duitsland van de Bandidos, de aartsvijanden van de Angels. In de Raad van Acht, een overkoepelend orgaan van Nederlandse motorclubs, waren contacten met de Bandidos verboden. De Angels zagen het bezoek aan het Duitse feest als een schending van dat verbod.

De Nationale Recherche zegt in de uitzending dat het conflict ook draait om verdeling van de drugsmarkt en dat individuele leden van beide clubs criminele antecendenten hebben en daarom scherp in de gaten gehouden worden.

Reporter filmde bijvoorbeeld bij Satudarah in Enschede, waar Michel Boer voorzitter is. Hij heeft  veroordelingen voor drie mishandelingen en een poging tot doodslag. Bij de Angels is Harry S. verdacht van strafbare feiten.
Of bekijk de flash versie.