Unicum: onderzeeër met 3000 kilo coke onderschept voor Spaanse kust

De Spaanse politie heeft voor de kust van Galicië een onderzeeër met circa 3000 kilo cocaïne onderschept. Het is volgens Spaanse media de eerste keer dat met een onderzeeër drugs naar Europa worden gesmokkeld. Twee bemanningsleden uit Ecuador zijn opgepakt. Naar een derde bemanningslid wordt nog gezocht langs de kust bij Playa de Foxos, 55 kilometer ten zuidwesten van regiohoofdstad Santiago de Compostela.

Professionele bendes

De 20 meter lange onderzeeër uit Colombia werd al drie dagen gevolgd door de politie. De smokkelaars wilden aan land gaan bij Punta Couso, vlakbij de Portugese grens. Toen ze ontdekten dat de politie en douane hen op het spoor waren, verdwenen ze weer snel onder water. Even later konden ze alsnog worden ingehaald. Het is onbekend of er partijen cocaïne in zee zijn gedumpt.

De Spaanse politie schat dat er zeker 3000 kilo cocaïne in de duikboot zit. De recherche vermoedt dat achter de drugs grote professionele bendes zitten, omdat de onderzeeër minstens 2,5 miljoen euro kost.

Op andere plekken in de wereld zijn al vaker onderzeeërs voor drugssmokkel gebruikt. Voor de kust van Colombia werd in september een onderzeeër gevonden met drugs die waarschijnlijk bedoeld waren voor de Amerikaanse markt. Vorig jaar werd voor de kust van Suriname ook een onderzeeër met drugs onderschept.