Opletten: Nieuw politieuniform op komst

Het is altijd even wennen: een nieuw uniform voor de Nederlandse politiemens. Zo’n outfit is van groot belang, niet in de laatste plaats omdat het met autoriteit en gezag te maken heeft. En dat is weer deels afhankelijk van of de politiemens zich lekker voelt in het pakje. En zal de politievrouw zich ook prettig voelen in de ‘operationele broek’? Zie de foto’s.

Bij Justitie zijn ze zodoende niet over één nacht ijs gegaan. De jongens en meisjes mochten zich in een enquete uitspreken en zelfs minister Ivo Opstelten heeft zich erover gebogen en de knoop doorgehakt. Maar ook bij de burger is geïnformeerd.

Het nieuwe uniform moet meer ‘functionaliteit, uitstraling en comfort’ bieden. Naast het nieuwe uniform krijgt elke collega ook een soepel en comfortabel veiligheidsvest, dat enigszins moet beschermen tegen geweld door middel van slagen of steken. Justitie spreekt van een ‘gedegen onderzoek’ onder de burgerbevolking en de politie. Van de 33.124 respondenten, uit het interne politieonderzoek, sprak 65% zich uit voor dit uniform.

Volgens Justitie bestaat het nieuwe uniform uit de volgende onderdelen:

De cap
De polo (korte en lange mouw)
Operationele broek
Hoge operationele schoen
De softshell (windstopper)
Het veiligheidsvest
Het all weather jacket

Eind maart start de Europese aanbesteding voor het overgrote deel van de producten. De aanbesteding van de operationele broek is inmiddels afgerond en voor het veiligheidsvest start in mei de draagproef. De eerste nieuwe agenten zijn vanaf april in het nieuwe uniform 2014 te zien.