36 afrekeningen met link naar NL onderwereld (UPDATE)

Het afgelopen jaar zijn 36 afrekeningen gepleegd met een link naar de Nederlandse onderwereld. Het gaat om 30 zaken binnen Nederland. Daarnaast werden twee liquidaties in Turkije gepleegd, is een lijk in België gevonden, en vonden afrekeningen in Spanje, Panama en de Dominicaanse Republiek plaats. Binnen Nederland valt op: het aantal liquidaties in het zuiden valt mee.

Door Wouter van Loon

Dat blijkt uit een inventarisatie van Crimesite op basis van het eigen archief en dat van regionale kranten. Daaruit zijn de moorden geselecteerd die een link (lijken te) hebben met de Nederlandse onderwereld.

UPDATE: Ook de liquidatie in Panama op 27 december, en die op Okan Fidan, op 31 december, zijn nu in de inventarisatie opgenomen.

Afgelopen jaar was er nog grote ophef over de vermeende verplaatsing van het geweld van de randstad naar de zuidelijke provincies. Op basis van de cijfers over 2013 zou een toename van onder meer liquidaties te zien zijn.

6 liquidaties in het zuiden

Misdaadjournalist Mick van Wely berekende dat ongeveer de helft van de criminele afrekeningen in Noord-Brabant en Limburg plaatsvonden. Dit jaar is dat niet het geval: van de 30 zaken binnen Nederland spelen zich er 6 in deze twee provincies af. Dat is ongeveer 20 procent van de nu bekende zaken.

Dat heeft onder meer te maken met een afname van het aantal liquidaties in de zuidelijke provincies. Volgens Van Wely waren er in de periode mei 2011 – mei 2014 28 vermissingen of moorden in het criminele circuit in Limburg en Brabant. Dat zijn er gemiddeld dus ruim 9 per jaar; fors minder dan de 6 in 2014. Alle – bekende – afrekeningen vonden in 2014 in Brabant plaats.

Amsterdam

Daarnaast ligt het relatief lage aantal liquidaties in het zuiden aan vele afrekeningen rond Amsterdam. In de hoofdstad zelf vonden 10 liquidaties plaats; in het nabijgelegen Amstelveen en Zaandam samen 3.

Bekijk de kaart hieronder waar de liquidaties binnen Nederland plaatsvonden, zoom uit voor afrekeningen in het buitenland.

Crimesite maakte daarnaast een overzicht van alle geïnventariseerde liquidaties. Bekijk die hieronder.