Eis: vrijspraak voor mede-verdachten Urk

Update Woensdag 6 okt 2010, 16:40u

De officier van justitie in Lelystad wil vrijspraak voor de twee mede-verdachten in de Urker moordzaak. Dat werd vandaag bekend tijdens de rechtszitting. De officier acht gisteren al bewezen dat de 16-jarige hoofdverdachte Dirk Post heeft vermoord. Zijn eis was een jaar jeugddetentie plus de maatregel tot opname in een penitentiaire inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). Dirk Post is op 17 november 2009 in het Urkerbos op gruwelijke wijze gedood door 47 messteken. De officier baseert de beschuldiging van moord op de verklaringen van de andere jongeren die op dat moment in het bos aanwezig waren.

Volgens de advocaat van de verdachte probeerde het groepje jongens geesten op te roepen in een soort occulte sessies. Post zou een aantal opmerkingen hebben gemaakt tegen de verdachte tijdens de sessie. Daarna zou bij deze een razernij zijn ontstaan waarna hij met een mes dat hij bij zich droeg Post te lijf ging.

Volgens het OM dragen ook rapporten van het technische onderzoek bij aan het bewijs tegen de verdachte. De verdachte had onlangs ook al bekend dat hij Dirk Post met een groot aantal messteken om het leven heeft gebracht. Vandaag heeft hij die bekentenis tijdens de zitting tegenover de rechtbank herhaald.

De zitting was besloten omdat de verdachte minderjarig is. Gelet op de leeftijd tijdens het delict (15 jaar) heeft de officier de maximaal mogelijke straf geëist.

‘Een lagere straf zou, gezien de gruwelijkheid en de enorme impact van het misdrijf, niet passend en maatschappelijk onverantwoord zijn,’ zei hij.

De PIJ-maatregel (dat is jeugd-tbs) moet worden opgelegd voor van maximaal 6 jaar, zei de officier van justitie, dat is langer dan de gebruikelijke vier jaar. De officier vindt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de moord. Maar van volledige ontoerekeningsvatbaarheid was naar zijn mening geen sprake.