Uruguay zoekt wietkwekers

De regering van Uruguay gaat wietkwekers werven die marihuana moeten gaan produceren voor de ongeveer 150.000 gebruikers in het land. Er zou jaarlijks 22 ton geproduceerd moeten worden. Vanaf vandaag mag in Uruguay wiet worden verkocht bij de apotheek en mag elke inwoner van het Zuid-Amerikaanse land zes planten met een maximale oogst van 480 gram per jaar voor zichzelf houden.

Bedrijven, particulieren en andere instellingen die zich aanmelden om de staatswiet te kweken, mogen geen banden hebben met de criminaliteit. In totaal zal er ongeveer tien hectare aan wiet worden verbouwd. De grond ligt op een geheime plaats en wordt bewaakt door het leger of politie.

Apotheken kunnen een vergunning aanvragen om wiet te verhandelen. De drugs moet dan voor omgerekend 65 eurocent per gram over de toonbank gaan. Het duurt nog een paar maanden voordat de wietplanten volgroeid zijn; waarschijnlijk wordt er pas in dit najaar daadwerkelijk drugs verkocht in de apotheken.

Naar Nederlands voorbeeld

Om drugstoerisme te voorkomen, moeten Uruguayanen die willen blowen zich registreren. Zij mogen maximaal veertig gram per maand aanschaffen. De wiet die in de apotheken wordt verkocht, komt in een genetische databank. Op die manier kan worden gecontroleerd of de wiet daadwerkelijk afkomstig is van de legale staatskwekerijen.

Uruguay neemt de maatregelen om drugscriminelen de wind uit de zeilen te nemen. Volgens Julio Caldaza, directeur van de Uruguayaanse Nationale Drugsraad, zijn criminelen voor hun inkomsten voor 90 procent afhankelijk van de drugshandel. Ook heeft hij goed naar Nederland gekeken: het aantal drugsverslaafden is verminderd omdat wiet niet op dezelfde plaats als zwaardere drugs wordt verhandeld, zegt hij in de Volkskrant.