Utrecht: Brigadier verdacht van lekken (UPDATE)

De Utrechtse politie heeft maandag één van zijn eigen medewerkers aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Vandaag heeft de rechter-commissaris de man in bewaring gesteld. Eerst meldde de politie dat de 36-jarige brigadier werd verdacht van plegen van ‘feiten van niet-integer gedrag’. Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bekend gemaakt dat de man wordt verdacht van het verstekken van vertrouwelijke informatie tegen betaling. 

Die verdenking is inmiddels uit het onderzoek naar de handelwijze van deze man gerezen. Het onderzoek naar de gang van zaken en naar medeverdachten wordt voortgezet.

Op lekken van informatie door politie-ambtenaren wordt door het Openbaar Ministerie wisselend gereageerd.

Voor het jarenlang lekken van informatie uit de boezem van het Amsterdamse korps werd slechts één ambtenaar Jacques K. – vergeefs – vervolgd, ondanks het feit dat min of meer kwam vast te staan dat deze niet verantwoordelijk kon zijn voor alle lekken die hem ten laste werden gelegd. Concrete verdenkingen naar andere Amsterdamse politiemensen leidden niet tot strafzaken. Hier een overzichtsartikel over die zaak.

In Den Haag kwam vast te staan dat er geheime politie-informatie was gelekt naar het Algemeen Dagblad. In die zaak seponeerde het Openbaar Ministerie een zaak tegen een politieman.