Utrecht hoeft niet te betalen aan Midreth

De gemeente Utrecht hoeft de claims ter waarde van 25 miljoen euro van het failliete bouwbedrijf Midreth (en drie daaraan gelëerde bv’s) niet te betalen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten. De gemeente hoopt nu nog een lening van 22 miljoen uit de failliete boedel terug te krijgen. Dat schrijft Binnenlands Bestuur vandaag. Midreth diende de claim in voor tegenvallers bij de nieuwbouw van stadion Galgenwaard. Verder zou Utrecht bepaalde afspraken over de ontwikkeling van grond niet zijn nagekomen.

Midreth maakte in januari 2009 bekend dat het deze claim wilde verrekenen met een lening die zusterbedrijf Memid in 2003 van de gemeente Utrecht ontving voor de overname van het stadion en waarvan nog 22 miljoen moest worden terugbetaald. De rechter heeft nu alle vorderingen van Midreth met verschillende motiveringen afgewezen.

De rechter kon nog uitspraak doen in de zaak, omdat deze al was uitgeprocedeerd voor het faillissement van Midreth.

Bouwbedrijf Midreth werkte veel voor vastgoedman Willem Endstra over in augustus 2002 door onderwereldman John Mieremet werd gezeg dat hij ‘een bank van de onderwereld’ zou zijn. Banken wilden daarop Endstra geen kredieten meer verschaffen.

Midreth heeft een aantal projecten van twijfelachtige achtergrond voor Endstra – of contacten van Endstra – gebouwd, zoals het Mega Sportcentrum in Breda.

Het is opvallend dat gemeenten als Amsterdam en Utrecht desondanks met Midreth in zee zijn gegaan. In Amsterdam deed Midreth de verbouwing van het Stedelijk Museum.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zei tegen Binnenlands Bestuur niet te durven zeggen hoelang het zal gaan duren voordat de 22 miljoen terug is teruggevorderd.

Lees ook:

Laatste zetje: Midreth nu echt failliet

Bouwbedrijf Midreth gaat failliet

Leliveld, Endstra en Liechtenstein