Utrecht start experiment met gereguleerde teelt

De gemeente Utrecht begint een experiment waarbij een club van honderd volwassenen cannabis voor eigen gebruik gaat kweken. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is sterk tegen initiatieven van gereguleerde wietteelt en heeft al aangekondigd er alles aan te doen om het initiatief te dwarsbomen.

Verschillende gemeenten hebben al eerder een voorstel gedaan om gereguleerde wietteelt te organiseren, maar Opstelten heeft zich daar altijd met succes tegen verzet. De Utrechtse wethouder probeert nu Opstelten te ontwijken bij een aanvraag voor een ontheffing.

'Opstelten gaat er niet over'

Utrecht zal een aanvraag indienen bij het ministerie van Volksgezondheid, en niet bij Veiligheid en Justitie van Opstelten. 'Volgens de Opiumwet kan met een verlof, gegeven door het ministerie van Volksgezondheid, legaal geteeld worden', zegt hij tegen RTV Utrecht. 'Dus minister Opstelten gaat er dan eigenlijk niet over.'

De Social Cannabis Club Domstad heeft al een pand in de Voorstraat in Utrecht. In die buurt is nu al veel overlast. Buurtbewoners maken zich zorgen over de komst van de club, maar het is nog niet zeker dat de club daadwerkelijk het pand gaat gebruiken. Het gaat om een postadres en het is dus nog niet de definitieve locatie.

De wethouder heeft aangekondigd dat hij in overleg met de buurt en de club op zoek gaat naar de 'meest geschikte locatie'. Ook de wietclub heeft gezegd dat er naar een nieuwe plek wordt gezocht.

Alleen drugs voor leden

Het project moet bestaan uit een gesloten club, waarbij alleen leden toegang tot de drugs krijgen. Daarvoor moet de club wel eerst een ontheffing krijgen.

De gemeente Utrecht heeft al een overeenkomst met het ministerie van Gezondheid over een ander project, waarin mensen met psychiatrische problemen hasj krijgen. Het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie gaat de wiet leveren. Een speciale variant van cannabis zou angsten, psychotische aanvallen en slapeloosheid dempen.

Lees ook:

Aboutaleb stelt gemeentelijke wietkweek voor

Gemeenten starten lobby gereguleerde teelt

'Zeeland moet Wietland worden'