Utrecht trekt vergunningen raamexploitanten in

De gemeente Utrecht heeft besloten van vier prostitutie exploitanten de vergunning in te trekken. Dat wil zeggen dat de bijna honderd seksboten aan het Zandpad verdwijnen en de raamprostitutie in de Hardebolenstraat in juli dichtgaat. Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag bekend gemaakt. De gemeente zegt informatie te hebben dat de exploitanten betrokken zijn bij mensenhandel.

De exploitant van raamprostitutie aan het Zandpad is ook ingetrokken. Hij heeft opnieuw vergunning aangevraagd maar die is geweigerd. Ook de zeventien werkruimtes in de Hardebollenstraat van dezelfde exploitant gaan weg. Volgens de gemeente is aanleiding voor de sluiting naast aanwijzingen voor mensenhandel ook informatie over slecht toezicht, verstoring van de openbare orde en 'slecht levensgedrag'.

Dat de vergunningen wordt ingetrokken, wil niet zeggen dat raamprostitutie helemaal verboden wordt in Utrecht. De gemeente zegt met het OM, de politie en deskundigen te kijken of prostitutie zonder misstanden mogelijk kan worden gemaakt. Er zouden bijvoorbeeld aanvullende vergunningseisen kunnen worden gesteld, of medezeggenschap van de prostituees.

Cees Jobben van raamexploitant Wegra zegt verbaasd te zijn over de intrekking van de vergunningen. 'Ik ben altijd erg lastig voor de gemeente en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een paar rancuneuze ambtenaren aan het werk zijn', zegt hij tegen RTV Utrecht.