‘Derde NLse verdachte Marrakech is Utrechter’

De 27-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst die op 6 november is opgepakt in het Marokkaanse Marrakech zou Utrechter Anouar B. zijn. Dat is de man die enige tijd heeft vastgezeten op verdenking van betrokkenheid bij het plaatsen van een bom onder de auto van Martin Kok in de zomer van 2016.

Door @Wim van de Pol

Geruchten hierover doen al enige tijd de ronde. De website boevennieuws publiceerde donderdagavond het bericht dat Anouar B. in Casablanca zou zijn aangehouden. Crimesite citeerde op 8 november Marokkaanse media die spraken van een arrestatie op 6 november van een 27-jarige Nederlander in Marrakech.

De twee Amsterdamse verdachten Shardyone S. (29) en Edwin R. M. (24) zaten toen al vast in Marrakech op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op 2 november.

Het vermeende doelwit en eigenaar van een café in Marrakech, Mustapha F. en zijn broer, waren toen ook al met anderen in Casablanca aangehouden. Zij zitten nog vast.

Invallen

Vorige week meldden bronnen aan Crimesite dat er in de regio Utrecht invallen waren gedaan, onder meer in de woning van Anouar B.. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van de autoriteiten in Marokko.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zei desgevraagd geen verzoek te hebben gehad van de Marokkaanse autoriteiten. Een woordvoerder van het Utrechtse parket wilde aan Crimesite bevestigen noch ontkennen dat er een inval was geweest in een woning van B.. De woordvoerder: ‘In het geval van een dergelijk verzoek van buitenlandse autoriteiten gebeurt de woordvoering erover in dat land. Niet hier.’

In Marokko kon geen bevestiging worden verkregen.

Advocaten

De advocaat van Anouar B. in Nederland is Louis de Leon. Hij zegt desgevraagd aan Crimesite dat hij noch de aanhouding, noch de invallen in Nederland in verband met zijn client, kan bevestigen omdat hij daarover geen informatie heeft.

Het is voor advocaten op dit moment niet mogelijk in contact te komen met de verdachten in Marokko. In dat land is de schietpartij in Marrakech, waarbij een 27-jarige bezoeker van het cafe om het leven kwam, hoog opgenomen. Het slachtoffer was zoon van een rechter. De verdachten worden onder grote druk gezet en zitten in alle beperkingen.

Op bezittingen en bedrijven van Mustapha F. (alias Moes) in Marokko is volgens Marokkaanse media beslag gelegd, onder meer op een Lamborghini, een Rolls Royce en een andere luxe personenauto. Zijn Nederlandse advocaat laat weten dat er geen contact met F. mogelijk is.

Zwartkat

Anouar B. is ook wel “Zwartkat” genoemd. Hij was in 2016 verdachte van betrokkenheid bij het plaatsen van een zwaar explosief onder de auto van misdaadblogger Martin Kok (die in december 2016 is geliquideerd). Nadat Kok in restaurant Klein Kalfje aan de Amsteldijk in Amsterdam-Zuid was wezen eten ontdekte hij het explosief zelf. Naast B. zat er ook een 49-jarige man uit Zuid-Holland vast. De raadkamer van de rechtbank zag vorig jaar onvoldoende ernstige bezwaren om de twee langer dan twee weken gevangen te houden.

Voorgaande berichten:

‘Opdracht liquidatie Marrakech uit Nederland’ (UPDATE)

‘Derde Nederlander aangehouden om schietpartij’ (UPDATE2)

Verdachten liquidatie Marrakech bekenden politie

Identiteit verdachten Marrakech uitgelekt

NL’se verdachten aanslag Marrakech gepakt (UPDATE3)