Utrechter vrijgesproken van afpersing

De rechtbank Arnhem heeft maandag een 36-jarige man uit Utrecht vrijgesproken van opzettelijke vrijheidsberoving, gijzeling, dwang en afpersing. Volgens de rechtbank kunnen de verdenkingen tegen de man niet wettig en overtuigen worden bewezen.

Bitcoins

De Utrechter zou op 30 december 2017 in Arnhem twee mannen onder dreiging met een vuurwapen hebben vastgehouden om één van hen te dwingen een groot bedrag aan bitcoins naar hem over te maken.  Een van van deze mannen deed aangifte bij de politie. De andere man die zou zijn vastgehouden wilde niets over het voorval verklaren.

Geen steunbewijs

Behalve de verklaring van een van de mannen bevat het dossier verder geen steunbewijs. Hoewel het er alle schijn van heeft dat er op die bewuste dag iets is voorgevallen, oordeelt de rechtbank dat zij niet kan vaststellen wat er die dag precies is gebeurd en wat de rol van de Utrechter daarbij zou kunnen zijn geweest.

De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De aangever werd niet-ontvankelijk verklaard in zijn claim voor een schadevergoeding.