Utrechts autobedrijf onterecht gesloten

De gemeente Utrecht heeft een garagebedrijf in die stad ten onrechte gesloten. De gemeente sloot vorig jaar februari de bekende garage van John Freriks in stadsdeel Overvecht. Freriks zou criminelen helpen door verborgen ruimtes in auto’s te maken.

Liquidaties

De recherche beschikte over informatie dat bepaalde figuren die voorkwamen in onderzoeken naar liquidaties die auto’s gebruikten om heimelijk wapens in te vervoeren.

Volgens RTV Utrecht oordeelde de rechtbank donderdag wel dat Freriks inderdaad heeft geholpen met criminele activiteiten, maar dat desondanks sluiting niet het juiste middel was. Om vermeende criminele activiteiten te stoppen had de gemeente andere middelen moeten inzetten.

Enkele deuren verder

De burgemeester sloot het bedrijf op de hoek van de Mississippidreef en Californiedreef omdat het een gevaar voor de omgeving zou vormen. Maar Freriks zette zijn bedrijf enkele deuren verder (aan de Ontariodreef) gewoon voort. De rechter oordeelde dat de gemeente nooit ingreep toen Freriks zijn activiteiten voortzette. Daarom vindt de rechtbank dat niet valt in te zien hoe de gemeente kan vinden dat het oorspronkelijke bedrijf een gevaar voor de omgeving zou vormen.

De gemeente Utrecht heeft zes weken de tijd om een nieuw besluit te nemen over het autobedrijf.