Utrechtse drugsdealers voor de rechter

Voor de rechtbank in Utrecht speelt deze week en volgende week de zaak tegen vijf broers en de vader van de familie L. en medeverdachten. Justitie stelt dat zij in 2014 op grote schaal in de stad drugs verkochten. Het ging met name om bolletjes heroïne en cocaïne en crack.

Fez

Ook worden ze ervan verdacht de inkomsten te hebben witgewassen. In Marokko bezit de familie L. in de stad Fez een stuk grond en een groot huis. In totaal zijn er twaalf verdachten die ook worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. De politie ziet Khalid L. als de hoofdverdachte. In de gebruikerswereld stond de groep dealers bekend als de “Khalito’s”.

De feiten spelen over een half jaar in de zomer van 2014. De zaak komt nu pas voor de rechter omdat het onderzoek van justitie informatie over de witwasverdenkingen in Marokko tijdrovend was.

Telefoongesprekken

Alleen Khalid L. zit in de cel. Volgens RTV Utrecht waren niet alle verdachten aanwezig op de zitting. Ze beriepen zich veel op hun zwijgrecht en toonden zich niet erg geïnteresseerd.

Het bewijs ziet justitie vooral in opgenomen telefoongesprekken. Jaouad L. en Zouhair L. bestreden de belastende conclusies die de recherche trok uit die gesprekken. Zouhair: ‘Ik zie dat van de tapgesprekken verhaaltjes zijn gemaakt.’

De politie heeft ook van een aantal junkies die heroïne en/of cocaïne afnamen verklaringen opgetekend en aan het bewijs toegevoegd. Overigens waren dat tevreden klanten, de Khalito’s leverden kennelijk goede kwaliteit.