Utrechtse Mocro-maffia voor rechter

Maandag begint het proces tegen de mannen die worden verdacht van de vergismoord op Hakim Changachi (31) en de liquidatiepoging op Khalid H. Volgens het AD, dat zaterdag met een onthullend verhaal kwam over onderschepte pgp-berichten, is het een klein wonder dat H. nog leeft.

Schiphol/Osdorp

Verdachte Jerrel Z. staat maandag terecht in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verijdelde liquidatie op Khalid H.. Medeverdachte Marciano D. wordt hetzelfde ten laste gelegd, maar verschijnt woensdag pas voor de rechter. Ferrel T. en Guyno O. staan woensdag terecht in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. Zij worden verdacht van de vergismoord op Hakim Changachi op de Faustdreef in Utrecht in januari 2017. De opdrachtgevers en personen die worden verdacht van het leveren van wapens worden in een andere zitting berecht.

Hetzelfde flatgebouw

Die liquidatie van Hakim Changachi was een vergissing. Het eigenlijke doelwit was Khalid H., die in hetzelfde flatgebouw woonde als het slachtoffer. Twee dagen na de vergismoord werd een nieuwe aanslag op Khalid H. alias “Imo” verijdeld.

Pgp-berichten

Begin januari 2017 is een groep mannen druk bezig voorbereidingen te treffen om Khalid H. te liquideren. Er zijn wapens geregeld en huurmoordenaars besteld. Op 9 januari wordt via een pgp-telefoon (Pretty Good Privacy) aan criminelen binnen deze organisatie gestuurd: ‘Dank u broertje dan laat ik heads erop afgaan.’ Khalid H. ontkomt. Een dag later mislukt opnieuw een aanslag. ‘Pfff echt iedere dag is die er nu 3heads en driver staan er niks alles moekteb broertje.’ En weer een dag later: ‘Ja bro die is gisteren op een haar na geglipt engeltje op zijn schouders spotters zaten op hem.’ Uiteindelijk schiet het moordcommando in de nacht van 11 op 12 januari Hakim Changachi dood in de flatportiek van Khalid H. De schutters ontkomen.

Gesloten Platinum Lounge

Een dag later wordt duidelijk dat de ‘heads’ de verkeerde hebben doodgeschoten. Desondanks gaat de jacht op Khalid H. onverminderd door. ‘Broertje check of iemand die lmo vandaag ziet en wat die aanheeft als kan aub’. Die avond bezoekt Khalid H. Platinum Lounge in Overvecht, een shishalounge die in het bezit was van enkele kopstukken in het criminele milieu. De lounge is inmiddels gesloten door de gemeente Utrecht. Khalid H. is gespot bij de Platinum Lounge, maar een aanslag is niet mogelijk, zo blijkt uit door de politie gekraakte pgp-berichten: ‘Wilde hem absoluut niet bij u doen voor de zaak echt kanker geluksvogel’. En een uur later: ‘By u wil ik hem niet doen is hoofdpyn voor u daarom beter by zyn huis.’

Achtervolging

Twee dagen later, in de nacht van 13 op 14 januari, rijdt Khalid naar huis na een bezoek te hebben gebracht aan shishalounge Le Pascha in de Utrechtse binnenstad. Als hij ziet dat hij door een auto wordt achtervolgd, belt hij 112. Na een achtervolging door de politie op de A27 worden Jerrel Z. en Marciano D. aangehouden. Later vindt de politie automatische vuurwapens die tijdens de vlucht uit het raam zijn gegooid. Een dag later dringt dat nieuws ook door in de onderwereld. ‘Ze hebben gisteren heads gepakt met kalas in kofferbak alles.’

Kroongetuige Nabil B.

De vergismoord op Hakim Changachi en de verijdelde liquidatiepoging op het eigenlijke doelwit Khalid H. is in de onderwereld een belangrijk moment met grote gevolgen. Nabil B. (31) uit Utrecht, betrokken bij de voorbereidingen, kreeg gewetensbezwaren en stapte naar de politie. Hij werd kroongetuige en verklaarde bij de politie uitgebreid over opdrachtgever Ridouan Taghi (41) uit Vianen. Volgens het Openbaar Ministerie vormt Taghi met zijn rechterhand, de 46-jarige Saïd Razzouki de leiding van een nietsontziende criminele organisatie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor zeker twintig liquidaties. Het OM ziet hen ook als opdrachtgevers voor de liquidatie(poging) aan de Faustdreef.

Ridouan Taghi en Saïd Razzouki zijn voortvluchtig en zijn na de verklaringen van de kroongetuige op de internationale opsporingslijst geplaatst. Het OM heeft 100.000 euro tipgeld uitgeloofd.