Utrechtse Montenegrijn geliquideerd in Utrecht (UPDATE)

De man die woensdagavond in de Utrechtse wijk Overvecht is doodgeschoten is Utrechter Ranko Scekic (45). Dat heeft een betrouwbare bron aan Crimesite bevestigd. Scekic was één van mannen die werd gefilmd door verdachten in het onderzoek 26Koper naar liquidaties en een wapenvoorraad in Nieuwegein.

Door @Wim van de Pol

De schietpartij vond plaats op de Kretadreef. Twee vermoedelijke daders zijn op een scooter gevlucht. De politie zette woensdagavond een helikopter in tijdens de zoektocht. Scekic verbleef vaak in een woning op de Kretadreef maar woonde elders in Utrecht.

Scekic is één van de mannen die is gefotografeerd of gefilmd door verdachten uit dat onderzoek. Uit stukken die Crimesite heeft ingezien blijkt dat Scekic, oorspronkelijk afkomstig uit Berane in Montenegro, op 17 november 2014 in het Carlton-hotel in Maarssen heimelijk is gefilmd toen hij daar in gesprek was met een 61-jarige man uit Servië.
(foto john van der tol)

Getuige

Beelden van die ontmoeting en van andere ontmoetingen en personen zijn getoond in het programma Opsporing Verzocht. De recherche kende hen niet terwijl het erop leek dat ze doelwit waren van een doodseskader. Uiteindelijk zijn alle personen geïdentificeerd en door de politie benaderd. Scekic heeft tegen de recherche verklaard dat hij sommige andere gefilmde personen kent. Hij zei ‘geen idee’ te hebben waarom hij op een dodenlijst zou staan. Komende week zou hij als getuige worden gehoord bij de rechter-commissaris in de zaak 26Koper.

Kale

Uit een geheime opname die de politie met microfoons in de auto van verdachten maakte op 17 juni 2015 spreken volgens de politie twee verdachten uit 26Koper erover dat ze Scekic willen volgen om zo uit te komen bij andere personen die op een dodenlijst zouden staan. Scekic zou door hen “Kale” en “Joego” zijn genoemd.

Belhadj

Scekic vertelde ook dat hij had gehoord dat er een peilbaken was aangetroffen onder de auto van één van de anderen op de lijst en dat hij zijn auto daarom meerdere malen goed had laten nakijken. In het verleden is Scekic verdacht geweest van wapen en drugshandel.

Scekic is niet de enige die op de bewuste dodenlijst stond en is geliquideerd. Begin mei werd in Amsterdam Abdurrahim Belhadj, die werd geobserveerd door de verdachten in de Nieuwegeinse wapenzaak, gedood.

Er zit in de zaak 26Koper een tiental verdachten vast. De politie heeft nog een reeks andere personen in het vizier.

Eerdere berichten over het onderzoek 26Koper:
Tweede verdachte in Huizense moord aangehouden

Kan het OM moordplannen bewijzen?

Groep verdacht van zeker vier moorden (UPDATE)