Utrechtse plofkraker in Duitsland veroordeeld tot 6,5 jaar cel

Een 33-jarige Marokkaanse-Nederlander uit Utrecht is in Duitsland veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor het zetten van 2 plofkraken in Mainz (2 jaar geleden) en Karlsruhe (vorig jaar). Het Openbaar Ministerie had een celstraf geëist van 7 jaar plus 8 maanden. De verdachte is een bekende van de Duitse en Nederlandse politie en werd in september 2018 opgepakt in Spanje.

Bij beide plofkraken werd gas gebruikt om de geldautomaten op te blazen. Er werd in beide gevallen geen buit gemaakt.

Handschoen

Na de plofkraak in Mainz vonden rechercheurs op een damestoilet van een begraafplaats onder andere kleding en handschoenen die bij het misdrijf gebruikt waren. In de duim van de handschoen werd het dna van de latere verdachte gevonden.

Kentekenplaten

Bij de tweede plofkraak, op 27 maart vorig jaar in Karlsruhe, werd een verdachte Audi al in Nederland gevolgd tot aan de Duitse grens. Vervolgens nam de Duitse politie de observatie over. Zij zagen onder andere dat de kentekenplaten van de auto onderweg meerdere keren werden verwisseld. Uiteindelijk raakte de politie de auto kwijt en slaagden de plofkrakers er in om een geldautomaat op te blazen. Er werd geen geld buit gemaakt.

Bivakmuts

Tijdens hun vlucht na de plofkraak werd de Audi met hoge snelheid achtervolgd door de politie. De snelle Audi was echter niet bij te houden. Twee verdachten stapten onderweg uit. De vluchtauto werd teruggevonden in een parkeergarage in Keulen. Op verschillende plekken werd dna van de 33-jarige verdachte aangetroffen, zoals op een joggingbroek en een bivakmuts die bijd e plofkraak gedragen zouden zijn. In vluchtauto werden op onder andere een colablikje en de versnellingspook dna gevonden van de Utrechtse-Marokkaan.

Auto in brand bij politiebureau

Eerder deze week vond er een spectaculaire plofkraak plaats in Stadtallendorf, zo’n 100 kilometer ten oosten van Keulen. Daarbij werd voor de uitrit van het politiebureau eerst een auto in brand gestoken om te verhinderen dat agenten snel naar de plofkraak zouden kunnen gaan. Er werden geen verdachten opgepakt. Het is ook niet bekend of er Nederlanders bij deze plofkraak betrokken waren.