Utrechtse serie-aanrander opgepakt

De politie heeft een 40-jarige man uit Nieuwegein opgepakt voor aanrandingen en verkrachtingen in de Utrechtse binnenstad. De man wordt verdacht van twee verkrachtingen in de Catharijnesteeg en in de Kerkstraat in 2013. In juni 2014 zou hij een vrouw aan hebben gerand op de Drift. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

Het dna van de serie-aanrander kwam niet voor in de dna-databanken. De rechter-commissaris heeft daarop toestemming gegeven om een dna-verwantschapsonderzoek uit te laten voeren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI kwam uit op een 37-jarige Utrechter die wel in de databank te vinden was. De vermoedelijke dader zou een broer kunnen zijn van de 37-jarige man.

Aanhouding

Vorige week vrijdag werd de broer aangehouden in Nieuwegein. Maandag is er dna bij hem afgenomen en dinsdag kreeg het Openbaar Ministerie (OM) de bevestiging dat de 40-jarige broer inderdaad de serie-aanrander is. Het is volgens het OM de eerste keer en zodoende uniek dat het dna-verwantschapsonderzoek is gebruikt in een lopend onderzoek en dat het een match op heeft geleverd.

Jonge vrouwen

De slachtoffers van de serieaanrander waren altijd jonge vrouwen die ’s nachts alleen door het centrum van Utrecht liepen. Onder studentes in Utrecht zorgde dit voor veel onrust. Er werden bijeenkomsten gehouden bij studentenverenigingen en men probeerde elkaar via verschillende manieren te waarschuwen.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, deze zal oordelen over verlenging van het voorarrest.