Utrechtse serieverkrachter deed zelfmoordpoging (live)

De zaak van Gerard T., die ervan verdacht wordt de beruchte Utrechtse serieverkrachter te zijn, wordt vandaag voor het eerst inhoudelijk behandeld bij de rechtbank. Hij staat terecht voor 4 verkrachtingen waarin zijn DNA werd aangetroffen. Tijdens de zitting werden gruwelijke details over de verkrachtingen genoemd.

Gerard T. liep in 2014 tegen de lamp na een DNA-match in de computer van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij had een lokfiets gestolen die door de politie was geplaatst in Nieuwegein. Omdat hij daarna verplicht wangslijm moest inleveren, kwamen de oude zaken aan het licht. De verkrachtingen waarvoor Gerard T. nu terecht staat vonden plaats in 1995, 1996 en 2001. In totaal werden er 22 zedendelicten gepleegd in de periode waarin hij actief was.

Angst

De serieverkrachter zaaide eind jaren negentig angst onder jonge vrouwen in Utrecht en hield de stad gedurende zes jaar in zijn greep. Hij verkrachtte vrouwen in de omgeving van het universiteitscomplex De Uithof. Justitie maakte jarenlang jacht op hem. Er werden bijna 4000 tips nagetrokken, meer dan 1000 zedendelinquenten gescreend en nog eens 2000 andere mannen werden onderzocht. De DNA match was een onverwachte doorbraak. Gerard T. bleek een alleenstaande tegelzetter te zijn, die via Facebook op zoek was naar een partner (foto rechts).

Afgeschermd

Bij de zitting vandaag zullen vijf slachtoffers het proces volgen vanuit een afgeschermde zaal. Ze willen elk contact vermijden met de media en met de verdachte. Het Openbaar Ministerie denkt een sterke zaak te hebben, dankzij het DNA bewijs. Ook bekende T. tegenover een undercoveragent in de gevangenis dat hij de serieverkrachter was: ‘Ik ben de Utrechtse serieverkrachter. Heb nog nooit condooms gebruikt’, zei hij. Vandaag komt een onafhankelijke dna-deskundige aan het woord en vermoedelijk komt het OM morgen met een strafeis.

Update:

Tijdens de zitting werd gruwelijke details over de verkrachtingen genoemd door het Openbaar Ministerie. Zo stak Gerard T. een fietspomp in de anus van één van zijn slachtoffers. Een ander slachtoffer was een 16 jarig meisje, die nog maagd was. Gerard T. sneed haar kleding en ondergoed open met een mes en verkrachtte haar. Ze legde een aangrijpende verklaring af bij de rechtbank. Ze vertelde vier jaar lang dagelijks nachtmerries te hebben gehad en emigreerde uiteindelijk naar de Verenigde Staten.

Gerard T. is zelf aanwezig bij de zaak maar beroept zich op zijn zwijgrecht. Tijdens de zitting bleek dat hij een zelfmoordpoging heeft gedaan, op de dag voordat hij DNA moest afstaan.

Lees ook: eerdere berichten over de serieverkrachter