UWV geeft gevangenen onterecht uitkeringen

Uitkeringsinstantie UWV verstrekt ten onrechte uitkeringen aan grote aantallen gevangenen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur. Door problemen in de bedrijfsvoering blijft het UWV bedragen storten op de rekening van veroordeelden nadat die in de cel zijn terechtgekomen. Dit is tegen de wet, die bepaalt dat gedetineerden geen recht hebben op een uitkering, zo is de op website van het tv-programma te lezen.

Nieuwsuur heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke onderzoeken van het UWV. Daaruit blijkt dat van bijna 600 gedetineerden de uitkering ten onrechte niet heeft stopgezet. Mogelijk is de groep nog groter. Uit de onderzoeken blijkt dat er gedetineerden zijn die tijdens hun gevangenschap vele tienduizenden euro’s hebben ontvangen aan onder meer WAO en WW.

Zelf doorgeven

Gevangenen moeten zelf aan het UWV doorgeven dat ze gedetineerd zitten. Omdat de overheid ervan uit gaat dat dat lang niet altijd gebeurt, is er een soort controlesysteem: justitie geeft aan het UWV door wie er gedetineerd zit. Die moet vervolgens de uitkering van de gevangene stopzetten. Door een verouderd ICT-systeem gaat dat vaak mis. Het door het UWV zelf geconstateerde probleem is tot vandaag binnenskamers gebleven; er is nog geen oplossing voor het manco.

102.000 euro terugbetalen

In sommige gevallen kwam het UWV er achter dat er ten onrechte uitkeringen waren verstrekt. Nieuwsuur geeft daarvan verschillende voorbeelden. Zoals dat an een veroordeelde drugsdealer die 102.000 euro moest terugbetalen aan te veel ontvangen WAO. Volgens zijn advocaat Tineke Klijnstra doet hij er bijna 50 jaar over om het bedrag terug te betalen. ‘Als het UWV dit gewoon goed had geregeld was er niets aan de hand geweest’ aldus de advocate tegen het tv-programma.

Geen recht

Een gedetineerde heeft geen recht op een uitkering, omdat de staat al in het onderhoud van de gevangene voorziet in de gevangenis.