Afrekenen met de Amsterdamse politie

Het Amsterdamse politiekorps zal binnenkort de namen plegers van alle soorten delicten gaan melden bij uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst. Dat schrijft De Telegraaf. Doel is deliquenten in hun portemonnee te treffen. In de woorden van de De Telegraaf zit het zo: ‘Nu lachen veel criminele steuntrekkers in hun vuistje als ze strafrechtelijk worden vervolgd. Ze krijgen dan wel een boete of een andere straf, maar hebben toch veel geld verdiend en daarbij geld van de overheid ontvangen.’

Uitkeringsinstanties merken vaak niet dat een persoon veroordeeld is voor een misdrijf en de uitkering loopt dan door. 

In 2011 zijn veroordeelde wiettelers onderzocht en bleek dat 35% van hen een uitkering had. Uiteindelijk zijn 222 van deze uitkeringsfraudeurs aangepakt, waarbij in totaal 700.000 euro is teruggevorderd.

Amsterdam heeft nu de afspraak gemaakt met UWV dat alle arrestanten van alle mogelijke misdrijven worden ondervraagd over hun uitkering.

‘Hebben ze een uitkering en waarom? In welke periode genoten zij van inkomsten uit criminele activiteiten of legaal werk en hoeveel leverde dat op? Inmiddels worden agenten opgeroepen om op deze manier alle verdachten te ondervragen.’

De eerste resultaten zijn al behaald onder snorders (illegale taxichauffeurs) in AmsterdamZuidoost. Acht snorders kregen een waarschuwing en tien werden er bekeurd en kregen tevens terugvorderingen van in totaal 10.000 euro opgelegd.

Bij het UWV staan in Nederland 1,2 miljoen mensen ingeschreven die een uitkering ontvangen. Vorig jaar constateerde het UWV 45.000 overtredingen en begrootte een schadepost van 64 miljoen euro.