Vader en zoon uit Rijen voor rechter vanwege groot amfetaminelab

Op dinsdag 17 september staan vader Evert T. (67) en zoon Freddy T. (37) terecht voor de rechtbank in Breda vanwege een groot amfetaminelab dat middenin een woonwijk in Rijen werd gevonden op 18 december 2018. Freddy T. werd in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar celstraf vanwege de maïsmoord op de Vlaamse Marita Schoenmakers (51).

Vuurwapen

In een garagebedrijf aan de Vincent van Goghstraat in Rijen werd vorig jaar een drugslab aangetroffen met onder meer duizenden liters grondstoffen voor de productie van amfetamine. De politie hield vader Evert T. en zoon Freddy T. uit Rijen aan die het pand huurden. Ook werd een vuurwapen in beslag genomen.

Amfetaminelucht

Het drugslab middenin een woonwijk werd gevonden tijdens een bestuurlijke controle. Toen gemeenteambtenaren, een medewerker van Enexis en agenten het terrein opliepen, roken zij een amfetaminegeur. In meerdere ondergrondse kelders werden grote partijen chemicaliën en productieketels aangetroffen waar amfetamine en andere grondstoffen verwerkt werden. Naast duizenden liters aan grondstoffen (waaronder aceton en mierenzuur) werd in de woning van Freddy T. onder meer amfetamine aangetroffen. (tekst loopt door onder de advertenties).

Enorme hoeveelheden

De politie sprak van een levensgevaarlijke situatie voor de buurt en noemde zowel de vangst als het terrein groot. Het zou het grootste drugslab zijn dat vorig jaar in Brabant werd gevonden. Experts waren dagenlang bezig met de ontmanteling van het speedlab. Burgemeester Jan Boelhouwer zei tegen BN De Stem: ‘Dit gaat om enorme hoeveelheden. Je zit hier midden in een woonwijk en dan heb je duizenden liters zeer brandbaar spul. Als dit fout gaat hangt er een chemische wolk boven je wijk. En dan heb ik het nog niet over het asbest van de afdaken, waardoor je bij brand een week je huis uit moet.’

Maïsmoord

Freddy T. (37) werd in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf vanwege de maïsmoord op de Vlaamse Marita Schoenmakers (51). De twee ontmoetten elkaar in een Hells Angels-café in Turnhout, waar T. als barman werkte. Hij gaf haar een lift naar Nederland, maar kreeg in de auto ruzie met de vrouw, waarna hij haar keel doorsneed. Het lichaam van Schoenmakers werd in 2006 in een maïsveld in Chaam gedumpt. Aanvankelijk probeerde Freddy T. de moord in de schoenen te schuiven van zijn toenmalige vriendin José van E. De vrouw zat naar aanleiding van de beschuldiging enige tijd vast, maar werd later vrijgesproken.

Vader voorwaardelijk vrij

Justitie wil dat Freddy T. de vijf jaar die hij vervroegd vrij kwam na de moord alsnog moet uitzitten. T. kwam in mei 2017 vrij nadat hij tweederde van zijn celstraf uitzat. Of hij de vijf jaar ook moet uitzitten bepaalt de rechtbank pas bij de uitspraak over het drugslab. Freddy verklaarde eerder dat hij door criminelen zwaar bedreigd is om het lab te starten. In het strafdossier wordt gesproken over een motorclub. Evert T. kwam in april voorwaardelijk vrij vanwege zijn slechte gezondheid.