Vrijspraak in fraudezaak over vakantiehuisjes

Een vader en een zoon die verdacht waren van een grootscheepse fraude met vakantiewoningen in
de Franse Dordogne zijn door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had tegen hen 21 en 12 maanden gevangenisstraf geëist. Ruim honderd Nederlanders raakten in de zaak voor miljoenen aan spaarcenten kwijt.

Oplichting

Het FIOD-onderzoek werd gestart na diverse aangiften. De twee verdachten bestuurden een vennootschap die geld aantrok bij inleggers met de belofte dat te investeren in een vakantiepark in de Franse Dordogne. Maar geen van de inleggers zag zijn ingelegde gelden terug. Het OM legde de vader (68) en zoon (41) oplichting, verduistering en witwassen ten laste.

9,25 % rendement

Het project “FIP Lac de la Gardonne” maakte onderdeel uit van een groter investeringsproject met diverse vastgoedprojecten in Frankrijk. Het geld voor de verschillende projecten – tientallen miljoenen in totaal – werd aangetrokken op de Nederlandse markt door middel van de uitgifte van obligaties waarop hoge vaste rendementen werden beloofd. Voor project FIP Lac de la Gardonne: werd een vast rendement van 9.25 % beloofd met een terugbetaalgarantie. Het rendement zou terugstromen na de bouw van een park met vakantiehuisjes. Van 3 maart 2008 tot en met 8 mei 2008 brachten ruim honderd participanten in totaal 2.508.499,50 euro bijeen. De inleg varieerde van ruim 12.500 euro tot in een enkel geval 112.500 euro. Maar geen van de inleggers zag ooit zijn inleg terug, hoewel er wel summiere bedragen zijn terugbetaald.

Recessie

Advocaat Michel van Stratum bepleitte dat meerdere getuigen hebben verklaard dat de verdachten niet opzettelijk in strijd met de prospectus hebben gehandeld. Van Stratum: ‘Het was uiterst triest voor de beleggers. Maar ze zijn niet bewust ter eigen geldelijk voordeel misleid door de verdachten.’ Met name de economische recessie in 2008 was debet aan mislukken van het project, aldus de advocaat.

De rechtbank zag niet voldoende bewijs voor oplichting, verduisteren of witwassen.