Vader en zoons vast voor 3300 kilo coke

De Landelijke Eenheid van de politie heeft de afgelopen weken drie mannen van een Nederlandse familie aangehouden in verband met de smokkel van bijna 3300 kilo cocaïne. De partij ter waarde van ongeveer 80 miljoen euro werd in januari 2017 onderschept bij een transportbedrijf in Hazeldonk.

Spanje en België

Een uitgebreid politie-onderzoek leidde naar de verdachten, een 74-jarige man en zijn twee zoons van 44 en 51 die in Spanje en België wonen. De vader meldde zichzelf bij de politie in Nederland nadat zijn twee zoons werden opgepakt. Het drietal dat oorspronkelijk uit Limburg komt, zit inmiddels in Nederland vast.

Bananen

De 3300 kilo cocaïne die op 12 januari 2017 bij een transportbedrijf in Hazeldonk werd gevonden, kwam uit Zuid-Amerika en zat verstopt tussen bananen. De container kwam via de haven van Antwerpen Nederland binnen. Het bedrijf dat achter het transport zou zitten, had eerder bananen ingevoerd die met verlies waren doorverkocht. Dat wekte argwaan op bij de politie. De verdachten bleken betrokken bij meerdere fruitimportbedrijven en verschillende zendingen met bananen.

Jan B.

Destijds werden transporteur Jan B. (79) uit Wernhout en een familielid aangehouden, maar het vermoeden bestond dat anderen achter de smokkel zaten. In een twee jaar durend onderzoek genaamd Imperial kwam de politie uit bij de vader en zijn twee zonen. Volgens het OM is Jan B. nog steeds verdachte in de zaak, maar geen hoofdverdachte.

‘Drugsopa’ en ‘pillenkoning’ Jan B. – niet te verwarren met de wapenhandelaar uit Hulten – werd vorig jaar veroordeeld tot 108 dagen cel wegens wietteelt en het bezit van 570 gram MDMA. Tegen hem was drie jaar cel geëist, maar de rechter sprak hem vrij van drugsproductie en hield rekening met zijn hoge leeftijd en ‘forse overschrijding van de redelijke termijn’ omdat de zaak uit 2012 dateerde. Ook in het verleden zat B. meerdere malen vast voor drugszaken.

Beslaglegging

In februari 2019 werden huiszoekingen gedaan in de woningen van de vader en zijn twee zoons en bij bedrijven in Nederland, Spanje en België. Er werd beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim één miljoen euro, vier luxe auto’s, contant geld en bankrekeningen. Een man van 51 werd in Spanje aangehouden, zijn broer van 44 in Duitsland. Afgelopen weken werden ze overgeleverd aan Nederland.

Pgp-berichten

Het onderzoek leidde ook naar transporten van houtpellets met mogelijk pakketten cocaïne. Op een in beslag genomen telefoon werden daarvan foto’s gevonden. Het ging vermoedelijk om vier zendingen van rond de 500 kilo per keer. In het onderzoek is ook opnieuw de waarde gebleken van de ontsleuteling van pgp-berichten op eerder in beslag genomen servers in Canada en Costa Rica.