‘Vader Hamza B. betaalde agenten’

De vader van Hamza B. (27) die in Marokko in eerste aanleg is veroordeeld voor betrokkenheid bij twee moorden in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, heeft ook politie in Tanger omgekocht. Dat schrijft De Volkskrant op basis van verslag van een getuigenverhoor.

November 2014

Getuige Abdelkhaliq Belhadj verklaarde op 10 november 2014 tegenover de Nederlandse recherche dat agenten om steekpenningen vroegen nadat ze vader B. wilden aanhouden als medeplichtige bij het onderduiken van zijn zoon. Eerder werd bekend dat Hamza B. levenslange straf had weten om te zetten in twintig jaar omdat rechters waren omgekocht.

Agenten

Hamza B. vluchtte eind 2012 na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt naar Marokko. Maar hij werd opgepakt en in Tanger berecht. In de zomer van 2014 zou de vader van B. door Marokkaanse agenten zijn benaderd, die hem voorstelden voor geld als tussenpersoon te bemiddelen bij het omkopen van de rechters.

Andere personen

In het proces-verbaal staat bovendien dat de vader van Hamza B. samen met zijn broer een aanklager uit Targuist benaderde. Belhadj verklaarde dat Hamza’s vader deze persoon geld bood om de rechters smeergeld aan te bieden, maar die weigerde daaraan mee te werken. Vervolgens zou Hamza’s vader de agenten die hij eerder betaalde, geld hebben gegeven om de rechters om te kopen. Die rechters hebben daarop volgens Belhadj in totaal 180 duizend euro aan steekpenningen van vader B. aangenomen.

Onderzoek

De Hoge Raad in Rabat doet momenteel onderzoek naar de zaak. Het hoger beroep is uitgesteld tot 27 augustus. In zijn getuigenverklaring noemt Belhadj vier anderen personen die van de corruptie op de hoogte zouden zijn. Belhadj is een ex-zwager van Hamza B. en zegt ooit door Hamza te zijn beschoten.