Vader Meisje van Nulde wil spreekrecht (UPDATE)

Martin Huisman, de vader van Rowena Rikkers, het Meisje van Nulde, wil spreekrecht bij de rechtbank als deze zich vandaag buigt over de mogelijke verlenging van de tbs van Mike J. J., stiefvader van Rowena, is veroordeeld voor doodslag van het meisje.

Hij had de kleuter van 4 in 2001 ernstig mishandeld en haar lijkje in stukken gezaagd. Mike J. heeft zijn gevangenisstraf van twaalf jaar inmiddels uitgezeten. Nu wordt iedere twee jaar bekeken of zijn tbs moet worden verlengd.

De kans krijgen

Het zou de eerste keer zijn dat nabestaanden spreekrecht krijgen op een zitting over de verlenging van tbs, volgens advocaat Sebas Diekstra. Vader Martin Huisman tegenover het AD: ‘Wij hopen dat wij ons woord mogen doen. En de kans krijgen ons zegje te doen. Ik verwacht niks. Maar we hopen het wel. We hopen dat de rechter een groot hart heeft. (…) Zodat de nabestaanden beter gehoord worden en de hulp krijgen die nodig is. Ik doe dit uit naam van alle onschuldige vermoorde kinderen.’

Onbegeleid verlof

Mike J., die altijd heeft ontkend, mag sinds dit jaar op onbegeleid verlof. De nabestaanden van Rowena, waaronder haar zus Rochelle en haar vader, waren daarvan niet op de hoogte gesteld. Dat had wel gemoeten. De advocaat van Mike J. verwacht dat zijn cliënt in 2018 buiten de poort mag gaan wonen, in een woning van de tbs-kliniek buiten de muren.

UPDATE

Het verzoek om spreekrecht is vanmiddag door de rechtbank afgewezen.