Vaatstra eist onafhankelijk dna-onderzoek

Bauke Vaatstra, de vader van het in 1999 omgebrachte meisje Marianne Vaatstra (16) uit Friesland wil dat er een geheel nieuw dna-onderzoek komt naar sporen in de onopgeloste moordzaak. De Telegraaf schrijft dat Vaatstra en zijn advocaat Job Knoester aan het Openbaar Ministerie in Leeuwarden hebben verzocht om alle dna-stalen beschikbaar te stellen. Aanleiding is de recente onthulling dat het OM niets heeft gedaan met een dna-spoor op een tasje van Marianne Vaatstra.

Justitie zegt het spoor niet te hebben onderzocht omdat dit ‘onbetrouwbaar’ zou zijn en ongeschikt voor een vergelijking met in de NFI-databank opgeslagen dna uit andere sporen in deze moordzaak.

Vaatstra wil nu dat alle dna-profielen die op zijn dochter en op haar spulletjes zijn aangetroffen ter beschikking komen. Zo niet dan spant hij een kort geding aan.

‘Na alles wat er is gebeurd, heeft mijn cliënt geen enkel vertrouwen meer in het OM en het NFI’, zegt zijn advocaat Job Knoester.

Onlangs vond onderzoeksbureau IFS een dna-profiel op een tasje van Marianne. Knoester: ‘Met het spoor van IFS kan de dader mogelijk juist worden opgespoord.’

IFS noemt de stelling van het OM over de onbetrouwbaarheid van het profiel onzin. ‘Wij vonden liefst elf dna-kenmerken, een heel betrouwbaar en goed onderzoeksresultaat.’ IFS zegt het hele onderzoek te willen overdoen.

Het lab zou regelmatig sporen vinden die het NFI over het hoofd heeft gezien. Een dergelijk geval zou vorige week voor het Arnhemse gerechtshof nog hebben geleid tot een bekentenis in een vijf jaar oude moordzaak.