Vaderlijke raad voor Badr Hari

Tijdens de behandeling van de persoonlijke omstandigheden, vrijdag in de zaak Badr Hari, bleef de verdachte zwijgen. Volgens hem verdraaien de media toch alles wat hij zegt in zijn nadeel. Een aantal zeer persoonlijke observaties door psychologen en de Reclassering kwam via de voorzitter van de rechtbank, Frank Wieland, niettemin ter tafel. 

Door @Wim van de Pol

Geweldsexplosies

Sportief is het Amsterdammertje van Marokkaanse afkomst heel snel gegroeid. Op zijn 18de stond hij in Japan in de ring voor meer dan 90.000 toeschouwers. Geestelijk ontwikkelde hij daar niet in mee.

Hij heeft een overgewaardeerd zelfgevoel, schrijft een forensisch psycholoog die gesprekken met Hari voerde. Deze psycholoog spreekt over een éénzijdige ontwikkeling, zonder psychologische begeleiding bij alle succes. Hari is zeer gevoelig voor krenking, want dat tast zijn zelfbeeld aan en dat leidt tot geweldsexplosies. Hij heeft dat probleem zelf te kennen gegeven en ook verteld dat hij beseft dat hij een fout voorbeeld heeft gegeven.

Weggestopt

Vaderlijk sprak rechter Wieland: 'Dat zou wel verstandig zijn om te doen. U bent een voorbeeld voor jonge Marokkaanse jongens.' Even later zei hij: 'Kwetsbaarheid is dus ook belangrijk in het leven. Maar ik denk dat u dat ver heeft weggestopt.' Badr Hari knikte wel zo nu en dan toen de passages uit de rapporten werden voorgelezen maar hij bleef zwijgen.

Teleurstellend voor Wieland: 'Ik had me wel verheugd op een goed gesprek met u. U had mij al veel langer moeten kennen, dan was dit niet gebeurd.'

Badr moest er wel om lachen.

Geen psychopaat

Badr Hari heeft een aantal veroordelingen voor bedreiging en geweldpleging achter de rug. Toch schat Reclassering de kans op herhaling als 'laag-gemiddeld', en lager indien vrijspraken volgen dan wanneer hij wordt veroordeeld. Opvallend is verder dat de psychologen van een stoornis in de ontwikkeling van Badr Hari spreken en niet zozeer van een persoonlijkheidsstoornis. Zijn advocaat Bénédicte Ficq legde daar andermaal de nadruk op: 'Hij is geen psychopaat, dat wil ik nog even gezegd hebben'.

Horeca

Voorzitter Wieland besprak ook nog een verzoek tot wijziging van de voorwaarden van de voorlopige hechtenis van Hari. Hij wil geen clubs bezoeken, maar wel bijvoorbeeld met kinderen naar bioscoop of uit eten kunnen gaan. De rechtbank besloot tot een verruiming. Tussen 22.00 en 08.00 mag hij geen horeca bezoeken. Ficq: 'Disco's beginnen toch pas daarna.' Rechter Wieland: 'Ja, voor 23.00 uur loop je daar voor gek, geloof ik.'

De zitting is voor onbepaalde tijd geschorst in afwachting van het Rijksrecherche-onderzoek naar de wc-foto's uit de Arena.

Zie ook:

Het raadsel van Skybox 233

Broer Badr verdacht van meineed (UPDATE)

De kansen van Badr Hari

Onbekend "slachtoffer" Badr Hari opgespoord