Vak-P: ‘Niet onder druk Satudarah’

De supportersvereniging van FC Twente ontkende zondag dat zij is geïntimideerd, of onder druk staat van leden van de motorclub Satudarah. Die zouden zich met drugshandel in het supportershome bezighouden, en om dit te kunnen doen ook het deurbeleid bepalen.

Rubberen kogels

De politie vond afgelopen donderdagavond tijdens een inval in het home van de supportersvereniging “Vak-P” 46 strips met drugs. Dit gebeurde tijdens de voetbalwedstrijd FC Twente-PSV. Bij de actie werden vijf mensen gearresteerd, en zag de politie zich gedwongen met rubberen kogels te schieten. De supportersvereniging zegt vandaag in een verklaring het te betreuren dat haar leden ‘het slachtoffer zijn geworden van buitenproportioneel politiegeweld’.

Motorjacks

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, maakte later bekend dat motorclub Satudarah bij het stelselmatige handelen van drugs in het supportershome betrokken zou zijn. Volgens hem is het ‘al een tijd mis’ bij de vereniging. Directeur Erik Velderman van FC Twente meldt al langer op te treden tegen het dragen van motorjacks- en hesjes in het stadion. ‘Stewards vroegen al aan mensen om de jacks uit te trekken, wij zagen ook wel dat sommigen die kleding droegen.’

Angstcultuur

Oud-leden van de supportersvereniging claimen in dagblad Tubantia dat een stuk of vijftien jonge leden van Satudarah wel degelijk de dienst uitmaken bij de vereniging. Er zou sprake zijn van een ‘angstcultuur’. De motorclubleden bepalen volgens een politiechef aan de deur wie er wel en niet binnenkomen, en kunnen er zo voor zorgen dat mensen zonder lidmaatschap zaken naar binnen kunnen smokkelen. Sommige leden durven het home niet eens meer binnen te komen, aldus de opgevoerde (ex)-leden van de vereniging. Daarom hebben honderden leden de afgelopen jaren hun lidmaatschap opgezegd. Het officiële bestuur van Vak-P zou niets meer in te brengen hebben. Met een persbericht spreekt de vereniging deze feiten vandaag dus tegen.