Vaker agenten vervolgd voor onterecht geweld

Het hof in Den Haag beslist vaker dat het OM agenten moeten vervolgen die mogelijk buiten de reglementen geweld gebruiken. Dat zegt Joep Verburg van de beklagkamer van het gerechtshof in NRC. Volgens Verburg zijn er vaker beelden van politiegeweld, waaruit blijkt dat de politie in het verslag in de processen verbaal ‘nogal eens selectief is’.

Eerder bleek al uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak dat burgers vaker naar het hof stappen als het OM besluit een zaak te laten liggen. Maar dat ging niet alleen om politiegeweld; bijvoorbeeld Geert Wilders werd ook vervolgd nadat het hof het OM daartoe zette.

Bij het Haagse hof, waar alle zaken van Zuid-Holland en die van het landelijk en functioneel parket worden behandeld, verdubbelde het aantal klachten in vijf jaar naar achthonderd. Specifieke cijfers over beklagzaken over politiegeweld zijn er niet, maar volgens Verburg worden er ook vaker klachten over het niet vervolgen van een agent ingediend.

Politie ‘selectief’ in verslag

Dat heeft dus onder meer te maken met het feit dat vrijwel iedereen een smartphone of camera heeft, waarmee het politiegeweld wordt gefilmd. Dan blijkt dat agenten ‘nogal eens selectief zijn’ in hun verslag, aldus Verburg.

Dat lijkt ook het geval te zijn bij een recente zaak waarbij een agent voor de rechtbank werd veroordeeld voor een poging tot doodslag. De politie stelde dat de agent schoot omdat er op hem werd ingereden, maar uit camerabeelden bleek dat niet zo te zijn. Ook deze zaak werd afgedwongen bij het hof, omdat het OM niet wilde vervolgen.

OM licht niet altijd goed toe

Daarnaast wijt Verburg dat aan een gebrek aan capaciteit, waardoor sommige zaken niet goed worden uitgezocht. Het OM neemt bovendien niet altijd de tijd om een besluit goed toe te lichten.