Val Lesley was mogelijk geen zelfmoord

De 18-jarige VWO-scholier Lesley Timmer die in 2010 zwaargewond werd aangetroffen onder de Kennedy-brug in Luik (B) heeft vermoedelijk geen zelfmoord gepleegd, zoals indertijd door de politie is aangenomen. Forensisch patholoog Frank van de Goot zegt dat na bestudering van het autopsie-rapport.

Stuiteren

Timmer overleed in juni 2010 vrij snel nadat hij werd gevonden en kwam niet meer bij kennis. Familie van de Delftenaar heeft aangedrongen op nader onderzoek. Van de Goot noemt het zeer opvallend dat de jongen zowel aan de voor- als aan de achterkant van zijn lichaam verwondingen had. De Belgische analyse was dat de eerste impact van de val het lichaam nog een tweede keer was neergekomen. Maar Van de Goot stelt nu dat vallende lichamen niet stuiteren.

Vastgebonden

Een ander merkwaardig fenomeen is het feit dat de handen van de jongen waren vastgebonden, net als zijn voeten. Dat is niet ongewoon bij zelfmoorden maar dan alleen als ze in het water springen, om te voorkomen dat ze nog kunnen gaan zwemmen. Lesley Timmer had ook een schram aan zijn armen wat erop zou kunnen wijzen dat hij heeft geprobeerd de veter die de handen bond los te wringen.

Hersenletsel

Een ander opvallend feit in het rapport is dat de jongen al zeker acht uur voor zijn overlijden hersenletsel zou hebben opgelopen. Van de Goot meent dat dit vragen oproept over het tijdstip en het wijze waarop de jongen is overleden.

Bedreigd

De vader heeft advocaat Sébas Diekstra in de arm genomen en wil nader onderzoek naar de zaak. Hij wijst erop dat zijn zoon voordat hij in 2010 verdween angstig was en zich bedreigd voelde. Frank van de Groot pleit er voor dat na overlijden en een vermoeden van zelfmoord altijd sectie wordt gedaan om de precieze doodsoorzaak vast te stellen. Ook het overlijden van de jonge Talitha was vermoedelijk geen zelfmoord.