Meer valse bankbiljetten in omloop

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland neemt in 2013 sterk toe. Van januari tot juli zijn 19.400 valse biljetten onderschept. Dat is 49 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, zo meldt De Nederlandsche Bank. In 2009 zette een daling in van het aantal valse biljetten dat in omloop is maar daaraan lijkt de laatste 12 maanden een einde te zijn gekomen.

Er is ook wereldwijd een toename van het aantal valse eurobiljetten te zien. De ECB haalde het afgelopen halfjaar in totaal 317.000 valse biljetten uit circulatie, dat is ruim een kwart meer dan een jaar eerder.

De meest populaire biljetten bij valsemunters blijven de biljetten van 20 en 50 euro. Van 5 euro en de 500 euro zijn bijna geen valse exemplaren in omloop. 

Maar, het risico om een vals biljet in handen te krijgen blijft heel klein, benadrukt DNB omdat DNB vindt dat ons papiergeld door echtheidskenmerken goed beschermd tegen vervalsing. Volgens een woordvoerder is de kans op een vals biljet in de portemonnee momenteel ongeveer 1 op 60.000 toch nog lager dan een aantal jaar geleden.

In totaal zijn er in Europa ruim 15 miljard eurobiljetten in omloop.