‘Valse Broods in omloop’

Er zijn mogelijk 'honderden' valse schilderijen, met echtheidscerficaat, van Herman Brood in omloop. Dat schrijft de website Crimescene.pro op basis van een aantal bronnen. Het grootschalige vervalsen van de schilderijen zou zijn begonnen na de zelfmoord van Herman Brood op 11 juli 2001. Espen Gregor Hagen, kunstenaar en kennis van Brood, vervalste de schilderijen in zijn atelier in de Rozenstraat in Amsterdam.

Dante

Hagen, die een opleiding volgde aan de Rietveld-academie in Amsterdam, overleed in 2008. Hij kon in dezelfde stijl schilderen als Herman Brood. Volgens de bronnen van Crimescene.pro hangen in café Dante een aantal schilderijen die destijds niet door Herman Brood maar door Espen Gregor Hagen zijn geschilderd. Brood woonde en werkte de laatste jaren van zijn leven boven dat café.

Echtheidscertificaten

Tamara D. was de vriendin van Hagen. Volgens D. werden de echtheidscertificaten bij de valse schilderijen geleverd door Koos van Dijk, de voormalige manager van Brood. Tamara D. was de vriendin van Hagen. Crimescene.pro schrijft dat volgens D. de echtheidscertificaten bij de valse schilderijen werden geleverd door Koos van Dijk, de voormalige manager van Brood. Volgens een bron verklaarden Espen Gregor Hagen en Tamara D. in 2007 dat er honderden valse schilderijen zijn verkocht aan bekende kunstgaleries, maar ook aan bekende zakenmannen zoals Chris Kraijpoel. 

ABC'er

Tamara D. had naast haar relatie met Espen Gregor Hagen in 2007 ook een verhouding met een Amsterdamse Beroeps Crimineel (ABC'er), schrijft Crimescene.pro. D. zou deze met fysiek geweld Hagen onder druk hebben laten zetten om vervalsingen te schilderen. De vervalste kunstwerken werden opgeslagen in de woning van de inmiddels overleden Ajax-supporter en beruchte F-sider 'Rooie' Bob B. in Amsterdam-Oost. B. was de ex-echtgenoot van Tamara D. Waar deze opgeslagen schilderijen zijn gebleven is onbekend.

Afpersing

In 2007 liep er een onderzoek van de recherche in Amsterdam naar afpersing van Koos van Dijk. Een Haagse advocatenkantoor kwam in beeld omdat er mogelijk afpersingsgeld via de derdenrekening van dat kantoor werd weggewerkt. Verdachten zijn nooit aangehouden in die zaak.

Lees meer bij Crimescene.pro.