Drukkerij vals geld ontmanteld in Kroatië

In samenwerking met Europol heeft de nationale politie in Kroatië dinsdag een illegaal netwerk opgerold die zich bezighield met het maken van vals geld. Er zijn in totaal achttien verdachten aangehouden. Zij zouden tot een criminele groep behoren die onder meer valse biljetten van vijftig euro produceren en verhandelen. Er werd voor 180.000 euro aan valse biljetten gevonden.

 

Het onderzoek naar deze criminele groep begon in oktober 2012 en resulteerde in de arrestaties van dinsdag. De politie is met 150 man sterk in vijf verschillende steden bezig geweest met de operatie. Het gaat om de steden: Bjelovar, Cakovec, Koprivnica, Varazdin en Zagreb. De ontmantelde drukkerij was gevestigd in Bjelovar.

Tijdens de arrestaties heeft een verdachte in Zagreb de politie bedreigd met een handgranaat, maar de agenten konden de man overmeesteren voordat de granaat afging. Er raakte niemand gewond bij deze actie. In de drukkerij werd onder meer voor 180.000 euro aan valse biljetten van vijftig euro gevonden.

De internationale handel van de valse biljetten liep tot Europese landen als Italië, Oostenrijk en Slovenië. De operatie van de Kroatische politie werd ondersteund en ook gecoördineerd door het hoofdbureau van Europol in Den Haag.