Valsemunters opgepakt in 13 Europese landen

Meer dan 300 huiszoekingen en 235 arrestanten zijn opgepakt bij een grote actie tegen valsemunterij. Valse biljetten van 10, 20 en 50 euro werden geproduceerd in een drukkerij in Oostenrijk en via het ondergrondse computernetwerk Darknet verkocht. Ook in Nederland waren er zoekingen.

De politie-acties, gecoördineerd door Europol, begonnen op 19 november  en eindigde gisteren. Er werden 1500 valse biljetten in beslag genomen en uit onderzoek blijkt dat er ruim 10.000 briefjes zijn verkocht door de bende, met een geschatte totale waarde van enkele tonnen. Bij de huiszoekingen werden ook drugs, wapens, en apparatuur voor het mijnen van bitcoins in beslag genomen.

Drukkerij

De drukkerij stond in de plaats Leoben, in Oostenrijk.  Hoe goed de kwaliteit van de vervalsingen was, heeft Europol niet bekend gemaakt. De meeste zoekingen vonden plaats in Duitsland, waar 180 huizen werden doorzocht. Verder 28 in Frankrijk, 20 in Italie, 20 in Oostenrijk en panden in Kroatie, Cyprus, Finland, Ierland, Nederland, Portugal, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannie.