‘Valsemunters’ voor Amsterdamse rechter

Zes verdachten moeten maandagochtend voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen, verdacht van valsmunterij en witwassen. Zij maakten volgens justitie voor miljoenen aan Britse ponden na.

Valsmunterij

In een loods in Amsterdam Westpoort trof de politie in november 2013 een werkplaats voor valsmunterij aan. Het ging om een volledige machinestraat voor het slaan van munten. Op de locatie werd ook een grote hoeveelheid Engelse ponden aangetroffen. Ook op andere adressen verdachten zijn Engelse ponden in beslag genomen en werden muntstempels voor het slaan van deze munten gevonden. De munten zouden allemaal in de loods in Amsterdam zijn gefabriceerd. Het zou om de grootste vervalsingsoperatie gaan die in het Verenigd Koninkrijk ooit is ontdekt. Er werd voor bijna 36 miljoen euro aan replica’s van 1 pond-munten in omloop gebracht.

Crimineel geld

Drie van de zes verdachten wordt verweten dat zij zich hebben schuldig gemaakt aan valsmunterij. De valse munten zouden met hulp van twee andere verdachten zijn vervoerd en uitgevoerd naar Groot-Brittannië. In de woning van een van de verdachten werd ook een grote hoeveelheid luxe goederen aangetroffen, laat justitie weten. Die spullen zouden zijn aangeschaft met crimineel geld afkomstig uit de valsmunterij. De echtgenote van deze verdachte is ten laste gelegd dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen.

Ontwerp

Door de valsmunterij zag de Britse minister van Financiën zich zelfs genoodzaakt om het ontwerp van die munt aan te passen, meldde Het Parool destijds. De schaal van de productie van de valsemunters kon concurreren met die van de echt Britse leverancier van ponden. De Britse recherche ontdekte dat veel van de valse munten uit Nederland afkomstig waren. De invoer van de munten naar Engeland werd gedaan via carrosserie-ringen.

Brein

Het vermoedelijke brein achter de bende valsemunters is de voormalige goudhandelaar Patrick O. (49) uit Amsterdam. Hij was CEO en oprichter van een particulier munthuis genaamd European Central Mint. Hij wordt ook verdacht van wapenbezit.

Lees hier meer

Nieuwe pond door Nederlandse criminelen