Van der G. onder voorwaarden vrij

Het ministerie van Justitie heeft Volkert van der G. onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Van der G. op 18 juli 2003 tot 18 jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002. Tijdens zijn v.i.-periode, een periode van zes jaar, dient Van der G. zich, naast de standaardvoorwaarde dat hij geen nieuwe strafbare feiten mag plegen, te houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. 

Contactverbod

Deze voorwaarden zijn een meldplicht bij de Reclassering Nederland, een contactverbod met een aantal nabestaanden en een slachtoffer, een gebiedsverbod voor de gemeenten Hilversum (plaats delict), Den Haag (politieke centrum en vestiging overheidsorganisaties), Rotterdam (voormalige woonplaats Fortuyn en politieke achterban) en de woonplaatsen van de nabestaanden en een slachtoffer, de begeleiding door een psycholoog of psychiater en een mediaverbod.

Adviezen

Het OM bepaalt de voorwaarden bij een v.i. en heeft zich hierbij laten adviseren door de Penitentiaire Inrichting, de Reclassering Nederland en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (het NIFP). De uitvoering van het toezicht op het naleven van alle bijzondere voorwaarden bij Van der G.'s v.i. gebeurt, onder de regie van het OM, door de Reclassering Nederland in samenwerking met de politie.

Aanhouding

Het OM kan bij het overtreden van de voorwaarden direct overgaan tot de aanhouding van Van der G. en een vordering tot herroeping van de v.i. indienen bij de rechter. Ook is het mogelijk dat het OM de voorwaarden aanscherpt of Van der G. een waarschuwing geeft.