Van der Sloot hoopt op Nederlandse cel

Peru heeft een verzoek van Joran van der Sloot afgewezen om zijn straf wegens gekwalificeerde doodslag op een Peruaans meisje in Nederland te kunnen uitzitten afgewezen. Hij heeft een boete van ongeveer 50.000 euro nog niet betaald, zo schrijft De Telegraaf.

Tweede kans

Van der Sloot verzamelt nu geld voor die boete en hoopt op een tweede kans. Als de boete betaald is zou hij wel voor de terugkeerregeling in aanmerking komen.

Volgens De Telegraaf is hij recent overgeplaatst van de zeer geïsoleerde en hooggelegen Challapalca-gevangenis naar het wat lager gelegen Juliaca. Die plaats ligt ook in het zuiden van Peru, er heerst ook een koud bergklimaat. De gevangenis is er overbevolkt. Volgens De Telegraaf  moet Van der Sloot zijn cel delen met veertien anderen, terwijl de cel bedoeld is voor zes mensen.

28 jaar

Van der Sloot zit een straf uit van 28 jaar vanwege de doodslag op Stephany Flores. Hij heeft via de Nederlandse ambassade een verzoek gedaan in het kader van een WOTS-regeling (Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen). Van der Sloot zou een naar Nederlands recht omgezette straf krijgen van maximaal 18 jaar. Ook zou hij dan gebruik kunnen maken van de regeling voor voorwaardelijke invrijheidstelling, waardoor zijn straf met een paar jaar zou kunnen worden verkort. Hij zit sinds de moord op Flores in mei 2010 8,5 jaar in Peru vast.

Overigens loopt er nog een onderzoek naar witwassen door de vrouw van Van der Sloot. Als hij zelf daarin verdachte zou worden of veroordeeld dan kan hij voorlopig geen aanspraak maken op een WOTS-besluit.

Een door de Verenigde Staten  gewenste strafrechtelijke vervolging voor feiten in de zaak van het op Aruba verdwenen meisje Natalee Holloway staat los van de WOTS-regeling. De VS kunnen zowel in Nederland als in Peru om zijn uitlevering vragen.

Zie ook:

Grote rel in gevangenis Joran van der Sloot (UPDATE VIDEO)

‘Echtgenote Joran van der Sloot verdacht van witwassen’ (UPDATE2)